Sexskandal skakar katolska kyrkan i Brasilien

Sexuella övergrepp, hot och trakasserier. En ärkebiskop i Brasilien – landet med flest katoliker i världen – anklagas för att ha förgripit sig på minderåriga. Fallet är det första större avslöjandet av övergrepp inom katolska kyrkan i Brasilien.

Den hittills största skandalen om sexuella övergrepp skakar Brasilien – landet med flest katoliker i världen.

Den hittills största skandalen om sexuella övergrepp skakar Brasilien – landet med flest katoliker i världen.

Foto: Oded Balilty/AP/TT

Religion och tro2021-01-11 07:00

Närgångna samtal om sexuella preferenser, frestelser och onani. Så började övergreppen, enligt offren som ska ha utsatts. Berättelserna uppvisar samma mönster: Den 70-årige ärkebiskopen Alberto Taveira Corrêa i staden Belém i delstaten Pará ska ha invaggat sina offer i falsk trygghet för att sedan utsätta dem för sexuella övergrepp.

Ett av offren var bara 15 år när övergreppen mot honom ska ha börjat, hemma hos ärkebiskopen. När ärkebiskopen tog honom på könsorganen fick han höra att det var normalt, "sådant som män gör", säger han till den brasilianska dagstidningen O Globo.

– Jag litade på honom eftersom han är en sådan auktoritet, säger mannen, som i dag är i 25-årsåldern.

Mannen berättar vidare att han inte protesterade eftersom han var så ung och inte visste bättre. Övergreppen blev allt mer regelbundna och aggressiva. En annan av de intervjuade berättar att han till sist protesterade och brast i gråt och att ärkebiskopen då ska ha blivit rasande.

– Han slog näven i bordet och skällde ut mig, han kallade mig för bög och sade att det bara är bögar som gråter. Han sade åt mig att jag skulle uppföra mig som en man och visa lite styrka.

"Sjukdom som måste botas"

Ytterligare en ung man som O Globo har talat med, också det anonymt av rädsla för repressalier, uppger att ärkebiskopen uppmanade till gemensam "behandling" för att stå emot homosexualitet som han ansåg vara en sjukdom som måste botas.

En fjärde person som tidningen intervjuat berättar att biskopen ville veta om han var oskuld och om han hade sexuella relationer.

– Han ville att jag, med hjälp av hans finger, skulle visa hur det gick till när jag onanerade. Jag blev mycket chockerad, eftersom det inte precis är något man väntar sig ska hända.

Stöd i sociala medier

Övergreppen ska i vissa fall ha pågått i åratal. De som nu hävdar att de utsatts för ärkebiskopens övergrepp var mellan 15 och 18 år då brotten ska ha ägt rum. Det rör sig om det första större och mer omfattande fallet i Brasilien, och övergreppen – som ska ha begåtts mellan 2010 och 2014 – utreds nu av brasiliansk polis och av Vatikanen.

Ärkebiskopen själv förnekar anklagelserna, och hans advokat hävdar att de som har framfört dem drivs av hämndbegär. Sedan fallet nått offentlighetens ljus har andra brasilianska biskopar uttalat sitt stöd för Alberto Taveira Corrêa. Ärkebiskopen får också stöd från folk i allmänhet, som i inlägg på sociala medier skriver att det rör sig om orättvisa anklagelser och rena lögner.

Andra mer moderata inlägg understryker vikten av att anklagelserna noga utreds och att sanningen då kommer att komma fram.

Solidaritet med offren

Men många människor har också solidariserat sig med de fyra männen som anklagar ärkebiskopen. Och på Facebook har bland annat den ideella hjälporganisationen Católicas pelo direito de decidir (Katolska kvinnor för bestämmanderätt), som arbetar för större jämlikhet och rättvisa inom den katolska kyrkan, också uttalat sitt stöd för dem.

"Än en gång ser vi hur förövares och pedofilers försvar går ut på att ogiltigförklara visselblåsare genom att påstå att deras anklagelser bygger på hämnd. Det är en vanlig strategi", skriver hjälporganisationen.

Fakta: Brasilien – landet med flest katoliker

Brasilien är med sina drygt 213 miljoner invånare det största katolska landet, om man räknar till antalet troende.

Omkring 50 procent av brasilianerna är romerska katoliker.

Utöver katolska kyrkan är många medlemmar i tusentals olika frikyrkor. Bland dessa finns traditionella protestantiska kyrkor som metodister, presbyterianer och anglikaner. Under lång tid har olika pingstkyrkor och evangelikala kyrkor, vuxit i landet.

Cirka tio procent uppger att de inte har någon trostillhörighet, enligt en undersökning som nyligen gjorts av det brasilianska opinionsmätningsinstitutet Datafolha.

Källor: Datafolha, Utrikespolitiska institutet med flera

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!