Vädjande nunna får militären på knä

"Skjut mig i stället", uppmanar den katolska nunnan syster Ann Rose Nu Tawng de myanmariska soldaterna på väg mot demokratidemonstranter i Myitkyina. Gesten har väckt stor uppmärksamhet i majoritetsbuddistiska Myanmar.

Ann Rose Nu Tawng knäböjer framför soldater i staden Myitkyina.

Ann Rose Nu Tawng knäböjer framför soldater i staden Myitkyina.

Foto: Myitkyina News Journal via AFP/TT

Religion och tro2021-03-09 13:31

Bilderna på den vitklädda och knäböjande nunnan med sina armar utsträckta mot de beväpnade soldaterna är de senaste att uppmärksammas från oroligheterna i Myanmar.

Soldaterna ska ha varit på väg mot en grupp unga demonstranter när hon satte sig ner på den dammiga asfaltsvägen för att hindra dem.

– Jag knäböjde framför dem, och vädjade att de inte skulle skjuta och tortera barnen, utan skjuta och döda mig i stället, säger syster Ann Rose Nu Tawng i en intervju med nyhetsbyrån AFP.

Två andra katolska nunnor följde hennes exempel och bad soldaterna att inte skada dem som samlats i staden för att demonstrera mot den ledande militärjuntan.

"Världen rasade"

Trots att några av soldaterna tillfälligt satte sig ner på marken bredvid henne så stod det snart klart att nunnornas vädjan fallit för döva öron. Ann Rose Nu Tawng berättar att orden knappt lämnat hennes läppar förrän hon hörde skarpa skott.

– Jag kunde inte göra något utom att be till Gud att han skulle skona barnen, berättar den 45-åriga nunnan.

Hon berättar att hon såg en ung man träffas i huvudet och segna ner framför henne, och att gatan snart fylldes av tårgas.

– Jag kände det som om världen rasade.

Den lokala räddningstjänsten uppger att minst två personer bland demonstranterna dödades under protesterna, som skedde i måndags. Båda sköts till döds, enligt vittnen.

Protesterar militärkupp

Det är inte första gången som Ann Rose Nu Tawng framfört sitt icke-våldsbudskap till landets militär. Under en liknande situation den 28 februari gjorde hon samma vädjan – framför en mur av kravallpoliser.

– Jag har betraktat mig själv som död sedan den 28:e, säger hon.

Sedan demonstrationerna bröt ut i Myanmar, efter militärkuppen den 1 februari, befaras över 60 personer ha mist livet till följd av militärens våld. Ett våld som fått Ann Rose Nu Tawng att engagera sig för demonstranterna.

– Jag kan inte stå och se på utan att göra något, när jag ser vad som händer framför mina ögon och när hela Myanmar är i sorg.

Rättad: I en tidigare version angavs fel dag för den aktuella demonstration.

Fakta: Myanmar

Myanmar (tidigare Burma) ligger i Sydostasien och gränsar till Kina, Laos, Thailand, Bangladesh och Indien. Landet har en befolkning på närmare 54 miljoner, enligt beräkningar från 2018.

Landet koloniserades på 1800-talet av Storbritannien men blev självständigt 1948. Militären tog makten 1962 och styrde enväldigt fram till 2010, då en viss demokratisering inleddes.

Den tidigare oppositionsledaren Aung San Suu Kyi får enligt författningen inte bli president och har formellt haft en särskilt inrättad post som nationell rådgivare. I praktiken har hon varit Myanmars egentliga civila ledare.

Militären har enligt författningen haft en fjärdedel av platserna i parlamentets bägge kamrar. De platserna tillsätts av överbefälhavaren.

Aung San Suu Kyi tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin demokratikamp men har under sin tid i regeringsställning kritiserats hårt för att inte stoppa militärens agerande mot de muslimska rohingyerna.

Den 1 februari meddelade regeringspartiet NLD att flera personer ur ledarskiktet, däribland Aung San Suu Kyi, gripits. Militären annonserade kort därefter att den tagit över makten i landet. Sedan dess har protester hållits nästan dagligen, och över 50 personer har dödats av militären.

Källor: NE, Landguiden, AFP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!