Värsta fredstida tragedin i Israels historia

Det var den största folksamlingen i Israel sedan pandemins början. Men i nattens mörker gick någonting fruktansvärt fel. Trängsel uppstod i smala passager, och paniken blev dödlig. Antalet omkomna anges till minst 44, och många andra skadades i tumultet.

Den smala passage där paniken rapporteras ha uppstått under lag b'omer-firandet.

Den smala passage där paniken rapporteras ha uppstått under lag b'omer-firandet.

Foto: Sebastian Scheiner/AP/TT

Religion och tro2021-04-30 12:22

Högtiden heter lag b'omer, och firas vid en gammal gravplats vid berget Meron i norra Israel. Förra året ställdes det publika firandet in på grund av covid-19. Men när stora delar av Israels befolkning nu vaccinerats sågs årets lag b'omer som en symbol för samhällets återöppnande.

Enligt medieuppgifter kan så många som 90 000 troende ha varit på plats, trots att evenemanget bara godkänts för 10 000.

Premiärminister Benjamin Netanyahu flögs i helikopter till olycksplatsen på fredagen. I ett inlägg på Twitter deklarerar han landssorg på söndag, och kallar händelsen "en av de värsta katastroferna som drabbat staten Israel".

"Stort mörker"

Händelseförloppet är inte helt klarlagt, men många anklagar polisen för att ha bäddat för den tragiska utgången. Enligt vittnen ville stora skaror människor lämna platsen för en brasa, men polisen släppte inte fram dem. Trånga passager fylldes då till bristningsgränsen, och människor trycktes mot varandra i mörkret.

– Vi trodde att det kanske var ett bombhot och att de hade hittat ett misstänkt föremål. Ingen hade kunnat ana att något sådant här skulle kunna inträffa här. Firandet blev sorg och ett stort ljus blev ett stort mörker, säger ett vittne till israeliska TV12.

– Tiotals människor föll över varandra, sade räddningsarbetaren Yehuda Gottleib enligt nyhetsbyrån AFP.

– Ett stort antal av dem pressades ned och förlorade medvetandet.

Minne av rabbin

Läget på platsen var timmarna efter olyckan kaotiskt och räddningspersonal och polis uppgavs ha svårt att överblicka situationen och uppgifter om antal döda och skadade varierade stort under de första timmarna.

Räddningstjänsten MDA uppgav under natten att "dussintals" hade omkommit och att ytterligare "flera dussin" personer vårdas för livshotande skador. Senare uppgav MDA att 38 personer omkommit, ytterligare sex personer som transporterats bort hade avlidit på ett sjukhus, meddelade sjukhuset.

Andra vårdas för lindrigare skador. Även militären hjälpte till att föra ut skadade.

Lag b'omer – som även kan stavas lag laomer eller lag baomer – firas till minne av rabbin Shimon bar Yochai, som levde på 100-talet i vår tideräkning. Hans grav, en av judendomens mest heliga platser, ligger vid berget Meron och traditionsenligt samlas pilgrimer, främst ultraortodoxa judar, där för att bland annat tända brasor, delta i religiösa danser och be böner under natten.

Ultraortodoxa judar ber på fredagsmorgonen nära olycksplatsen vid berget Meron i norra Israel.
Ultraortodoxa judar ber på fredagsmorgonen nära olycksplatsen vid berget Meron i norra Israel.
Fakta: Tragedier då många trampats ned

De värsta katastroferna med nedtrampade människor de senaste decennierna har, liksom den senaste tragedin i Israel, inträffat då stora skaror människor har samlats vid religiösa evenemang. Några av de blodigaste händelserna:

1990: Över 1 400 deltagare i den muslimska vallfärden hajj förlorar sina liv i Mina, Saudiarabien. Ett ventilationssystem i en tunnel fallerar, vilket utlöser panik så att folk trampas ned och kvävs.

2005: Ungefär 1 000 liv krävs i panikträngsel bland shiamuslimska pilgrimer på al-Aimma-bron över floden Tigris i Iraks huvudstad Bagdad.

2008: Sammanlagt 370 hinduer omkommer vid två olika tillfällen i samband med religiösa sammankomster vid tempel. Den första dödliga trängseln inträffar i delstaten Himachal Pradesh, och nästa någon månad senare i staden Jodhpur.

2015: Kaos utbryter när jättelika folkmassor samlas i Mina, Saudiarabien, för att genomföra den årliga rituella "steningen av djävulen". Över 2 300 muslimer beräknas ha omkommit, även om den saudiska regimen aldrig har uppdaterat sin tidiga officiella dödssiffra, 769.

Källa: AFP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!