Rättegång för terrorplan som blev Clintan-film

Det var dådet som aldrig blev av – tack vare medpassagerarnas snabba reaktioner. Nu inleds rättegången kring den stoppade terrorattacken på ett tåg till Paris 2015.

Belgisk polis vid ett Thalys-tåg på Midi-stationen i Bryssel. Arkivfoto.

Belgisk polis vid ett Thalys-tåg på Midi-stationen i Bryssel. Arkivfoto.

Foto: François Walschaerts/AP/TT

Resa2020-11-16 08:40

Vaksamheten för nya terrordåd märks tydligt när snabbtåget Thalys från Bryssel susar fram genom novemberdunklet i norra Frankrike.

I dubbla omgångar kommer beväpnade poliser och gränsvakter vandrande genom vagnarna. Misstänksamma ögon spanar över både passagerare och bagage.

Frankrike är återigen på helspänn, efter det brutala mordet på en lärare utanför Paris och kyrkoattacken i Nice i oktober.

Vapen och ammunition

För drygt fem år sedan var polisnärvaron helt annorlunda. Då satt de vaksamma ögonen i stället på en grupp passagerare.

Thalys-tåget från Amsterdam via Bryssel hade just kommit över den franska gränsen den 21 augusti 2015 när resenärerna i vagn 12 förstod att någonting var fel.

Ut från toaletten kom en man utan skjorta, med automatgevär i handen och ett bälte med mängder av ammunition.

Det hade kunnat bli början på ett fruktansvärt terrordåd.

– Tillräckligt för att döda 300 personer, säger advokaten Thibaut de Montbrial om ammunitionsmängden, enligt nyhetsbyrån AFP.

"Ta honom"

Men den beväpnade mannen, en 25-årig marockan, hann aldrig så långt.

Framför allt ingrep Alek Skarlatos, Spencer Stone och Anthony Sadler – tre unga amerikaner på turistresa, .

– Ta honom! ropade Skarlatos, som just kommit hem efter nio månader i USA:s styrkor i Afghanistan.

Snabbt och effektivt slog de ned och avväpnade den tilltänkte gärningsmannen. Tåget stannades och mannen greps. Endast fyra personer skadades, inklusive gärningsmannen själv.

Medalj och film

USA-trion blev hjältar på kuppen, fick medaljer av dåvarande presidenten François Hollande och fick själva vara med när regissören Clint Eastwood häromåret gjorde film av hela händelsen.

Gärningsmannen har för sin del suttit fängslad i fem år, men ställdes på måndagen inför rätta i Paris, anklagad för försök till terrormord. Ytterligare tre personer står anklagade för medhjälp.

De tre amerikanerna ska vittna senare under veckan. Rättegången väntas pågå i drygt en månad.

Fakta: Tågattacken 2015

Den 21 augusti 2015 gick en ensam gärningsman till attack mot passagerare på ett tåg från Amsterdam till Paris. Mannen övermannades dock snabbt av andra resenärer och kunde gripas sedan endast tre andra personer skadats.

Gärningsmannen, en marockansk medborgare, har kopplats till terrorrörelsen IS. Han steg på tåget i Bryssel, dit han några veckor tidigare tagit sig från Syrien tillsammans med en av de terrorister som senare under 2015 deltog i de blodiga terrordåden i Paris den 13 november.

Händelserna på tåget har skildrats av regissören Clint Eastwood i filmen 15.17 till Paris från 2018. De tre unga amerikaner som övermannade gärningsmannen spelar sig själva i filmen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!