Nya spår av drönare i Rumänien

För andra gången på några dagar har nedfallna rester av misstänkta ryska drönare hittats i Rumänien.

Rumäniens president Klaus Iohannis. Arkivbild.

Rumäniens president Klaus Iohannis. Arkivbild.

Foto: Nicolas Datiche/AP/TT

Rumänien2023-09-09 16:53

Det nya fyndet gjordes tidigt på lördagen, efter en stor insats där rumänsk militär finkammar ett område för att hitta dela av drönare som kan kopplas till Ryssland.

"Under sökandet hittades rester från en drönare snarlik dem som används av den ryska armén", skriver försvarsdepartementet på lördagen.

Delarna har inte analyserats och det finns ingen bekräftelse på att något av de två fynden kommer från ryska drönare, men president Klaus Iohannis säger att han har tagit upp det nya fyndet med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

"Jag fördömer å det kraftigaste den här kränkningen av vårt luftrum, vilken var ett hot mot rumänska medborgare i området", skriver han på X, tidigare Twitter.

Fyndplatserna ligger bara någon kilometer från varandra, utanför byn Plauru vid Donuas strand. På andra sidan floden ligger den ukrainska hamnstaden Izmail, som sedan i somras har utsatts för ryska drönarattacker riktade mot spannmålslager.

I torsdags sade Natochefen att det inte fanns några uppgifter om att Ryssland avsiktligt attackerat Rumänien, något han upprepar på lördagen.

På X skriver han vidare att "attackerna är destabiliserande. Jag välkomnar USA:s beslut att sätta in fler F-16-plan för att bevaka Natos luftrum".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!