Rumänien räknar sina björnar med dna

Rumänien ska för första gången använda dna för att räkna sina björnar. Initiativet välkomnas av djurrättsaktivister, även om det finns farhågor för att jaktförbudet kan lyftas om det finns fler björnar än man tidigare trott.

Brunbjörnen Arthur fångad på bild i länet Covasna 2019.

Brunbjörnen Arthur fångad på bild i länet Covasna 2019.

Foto: Agent Green/AP/TT

Rumänien2021-08-20 21:15

Vid runt 100 tillfällen har hungriga björnar kommit in i samhällen i Rumänien. Nyligen dödades en person av en björn och en annan skadades i regionen Transsylvanien. Många på landsbygden befarar fler björnattacker, samtidigt som djurrättsaktivister varnar för att lätta på jaktlagarna.

Marton-Csaba Bacs, borgmästare i Bixad, säger att situationen är ohållbar.

– Varje dag plundrar björnar fruktträdgårdar och attackerar får, säger han.

I närliggande Harghita har björnar setts på en tågperrong och i ett restaurangkök, enligt polisen kom bara förra månaden fick tolv larm om björnar.

Troféjakt på björn är förbjudet i Rumänien sedan 2016. Tidigare i år anklagades prins Emanuel av Liechtenstein för att ha skjutit ihjäl en fridlyst björn vid namn Arthur i Rumänien, när han jagade i Karpaterna. Prinsen hade då fått tillstånd att skjuta en björnhona som sågs som en olägenhet för invånarna.

Enligt aktivister var björnen Arthur landets största och hade observerats i området i många år.

Enligt siffror från 1990-talet finns fler än 6 000 brunbjörnar i Rumänien, men siffrorna anses i dag vara inaktuella. De närmaste månaderna ska nu 400 experter och frivilliga ta bajsprover och björnhår för dna-analys, i projektet som finansieras med EU-pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!