Rwandas president Paul Kagame tycktes uppskatta "Hotel Rwanda" då han såg den under en specialvisning i Kigali 2005, enligt regissören Terry George. Den Oscarsnominerade filmen berättar historien om hur hotelldirektören Paul Rusesabagina med kyligt mod räddade 1 268 människor från att massakreras mitt under det brinnande folkmordet i Rwanda 1994.
Medan milismännen där utanför högg och brände ihjäl människor lyckades Rusesabagina, i filmen spelad av Don Cheadle, hålla dem på avstånd genom att utnyttja sin ställning som chef för det femstjärniga Hôtel des Mille Collines.
Filmen gjorde Rusesabagina, som efter folkmordet hade fört en anonym tillvaro i exil i Belgien, till en världskänd hjälte omhuldad av Hollywoods adel. Med uppmärksamheten i ryggen for han i väg på föreläsningsturnéer runt om i världen, och berättade om sina erfarenheter från folkmordet.
Fler nyanser
I november 2005 fick han USA:s främsta civila utmärkelse, Presidentens frihetsmedalj, av George W Bush.
Vid den här tiden sågs Rusesabagina och president Kagame – som ledde tutsigerillan RPF som till slut störtade folkmordsregimen 1994 – allmänt som samma slags hjältar i omvärldens ögon. Men bortom detta svartvita narrativ började en betydligt mer nyanserad verkligheten träda fram.
Rusesabagina använde även sin nya plattform till att kritisera Kagames styre, som med tiden blivit alltmer auktoritärt och repressivt mot oppositionella. Presidenten och hans anhängare slog tillbaka genom att ifrågasätta den tidigare hotellchefens skildring av sina handlingar under folkmordet och beskrev hans hjältestatus som "fabricerad" av västvärlden.
Hätskare kritik
Den personliga konflikten kom snart att spegla större splittringar i Rwanda i synen på landets moderna historia. Rusesabagina gick allt längre i sina angrepp mot presidenten och anslöt sig till det kontroversiella synsättet att RPF och Kagame själva bar ansvar för folkmordet. 2006 var Rusesabagina med och grundade ett politiskt parti från exilen, som även fick en väpnad gren, FLN.
2018 lade han upp en uppmärksammad Youtube-video där han tycktes uppmana till väpnat motstånd mot Kagames regering med orden: "Tiden är inne att använda alla till buds stående medel för att uppnå förändring i Rwanda".
Ifrågasatt process
Två år senare, i augusti 2020, dök han plötsligt upp i Rwandas huvudstad Kigali, gripen, under oklara omständigheter. Enligt familjen efter att ha kidnappats i utlandet.
67-årige Rusesabagina åtalades och ställdes inför rätta på en rad punkter. Han anklagades bland annat för terrorbrott med hänvisning till stödet för väpnade FLN. Familjen och anhängare beskriver processen som politiskt motiverad, och bland andra USA och Europaparlamentet har uttryckt oro för hur rättegången gått till.
Och efter flera förseningar meddelade domaren i fallet på måndagen att Rusesabagina och ett 20-tal medåtalade är skyldiga. Rusesabagina dömdes till 25 års fängelse.
Belgiens utrikesminister Sophie Wilmes sade att Rusesabagina, som också är belgisk medborgare, inte fått möjlighet att försvara sig.
"Trots återkommande påpekanden från Belgien så har Rusesabagina inte fått tillgång till en fri och rättvis rättegång, speciellt när det rör möjligheten att få försvara sig", skriver utrikesminister Wilmes.