Efter rysk rymdmiss: kommer Indien först?

Rysslands första ansats pÄ nÀstan 50 Är kraschade pÄ mÄllinjen. I stormakternas nya rymdkapplöpning Àr Indien pÄ vÀg att flyga om och komma först till en mörk och mystisk del av mÄnen. Ett landningsförsök vÀntas ske under dagen.

Medlemmar av Indiens hindunationalistiska regeringspartii BJP utför religiösa riter för att mÄnuppdraget Chandrayaan 3 ska lyckas. Riterna utfördes i Bombay (Mumbai) samma dag som Chandrayaan-raketen sköts upp den 14 juli.

Medlemmar av Indiens hindunationalistiska regeringspartii BJP utför religiösa riter för att mÄnuppdraget Chandrayaan 3 ska lyckas. Riterna utfördes i Bombay (Mumbai) samma dag som Chandrayaan-raketen sköts upp den 14 juli.

Foto: Rajanish Kakade/AP/TT

Rymden2023-08-23 05:00

Kapplöpningen gick plötsligt in i en slutspurt hÀrom veckan. NÀr Ryssland sköt upp sin mÄnsond Luna 25 sÄg den ut att kunna hinna fram till mÄnen före Indiens Chandrayaan 3, som sköts upp i mitten av juli.

I helgen hade den ryska farkosten lagt sig i omloppsbana runt mÄnen. Det förbereddes som bÀst för landning nÀr den plötsligt hamnade ur kurs och störtade ner till en kraschlandning.

Stormakternas mÄl Àr att genomföra den första, prestigefyllda mjuklandningen pÄ mÄnens sydpol.

I och med det ryska misslyckandet har Indien alla möjligheter att bli första land att lyckas med det. Om allt gĂ„r som det ska – och det Ă€r mycket som kan gĂ„ snett – sĂ„ sĂ€tts den indiska landaren Vikram ned pĂ„ mĂ„nen under onsdagseftermiddagen svensk tid.

Flera Ă„rtionden sedan

MÄnen Àr mer aktuell Àn pÄ lÀnge. Ingen mÀnniska har satt sin fot dÀr pÄ drygt 50 Är, men flera av vÀrldens lÀnder har Äterigen stÀllt in sina sikten pÄ vÄr nÀrmaste granne i rymden.

För Ryssland hade en lyckad landning inneburit en stor vetenskaplig bedrift i ett lÀge dÀr det krigförande landet Àr avskytt och utsatt för sanktioner pÄ bred front. MÄnuppdraget var det första sedan Sovjetunionen försökte i mitten av 70-talet och en möjlighet för Vladimir Putins regim att visa att det ryska rymdprogrammet klarar sig utan vÀstligt samarbete.

För folkrika Indien handlar det om att befĂ€sta en stormaktsstatus. Endast tre nationer – USA, Sovjetunionen och Kina – har lyckats landa en farkost "mjukt" pĂ„ mĂ„nen. Och ingen har alltsĂ„ gjort det pĂ„ dess sydpol.

Kina, som sedan millennieskiftet har landat farkoster pĂ„ sĂ„vĂ€l mĂ„nen som pĂ„ Mars, har som uttalat mĂ„l att "taikonauter" ska gĂ„ omkring pĂ„ mĂ„nen senast 2030. Och USA – som fortsatt Ă€r det enda land som har lyckats med bemannade mĂ„nlandningar – planerar för en ny sĂ„dan tidigast i slutet av 2025.

Resurser för utforskning

Vid sidan av storpolitisk prestige hemma pÄ jorden kan nya framsteg pÄ mÄnen lÄta mÀnskligheten ta ytterligare kliv ut i rymden.

PÄ dess sydpol finns extremt kalla kratrar dit solens strÄlar aldrig nÄr, dÀr man tror att det finns ÄtrÄvÀrt fruset vatten. DÀr finns ocksÄ bergstoppar dÀr solen lyser konstant vilket innebÀr en stabil energikÀlla. Detta skulle underlÀtta vid lÄnga vistelser pÄ mÄnen, eller en framtida kolonisering.

Möjligen kan naturresurserna ocksÄ anvÀndas till brÀnsle för farkoster som i framtiden reser via mÄnen mot Mars eller lÀngre ut i solsystemet.

Att landa tryggt och sÀkert pÄ mÄnen Àr i dagslÀget dock inget enkelt företag. Eftersom mÄnen inte har nÄgon atmosfÀr gÄr det inte att slÀppa en farkost mot ytan med fallskÀrm. Man mÄste anvÀnda bromsraketer för att pÄ ett noga kalkylerat vis dÀmpa farkostens fall mot ytan.

Annat land hack i hÀl

Onsdagens presumtiva landning blir tredje gÄngen gillt för det indiska mÄnprogrammet Chandrayaan. Programmets första sond upptÀckte att det fanns vattenmolekyler pÄ mÄnytan, nÀr den störtades ned dÀr Är 2008. Den andra sonden placerades i omlopp runt mÄnen, men ett landningsförsök misslyckades.

Den indiska rymdstyrelsen ISRO har nu förberett sig minutiöst för att den ett och ett halvt ton tunga mÄnlandaren ska lÀmna Chandrayaan 3 och ta sig till mÄnens sydpol oskadd, försÀkrar ISRO-chefen Sreedhara Panicker Somanath.

PÄ mÄndagen slÀpptes bilder frÄn sonden, foton som tagits dÄ den letat efter lÀmpliga ytor att landa pÄ i kraterlandskapet.

Om Indien misslyckas stÄr Japan pÄ tur. I helgen skjuter den japanska rymdstyrelsen Jaxa upp en farkost för att försöka genomföra sin första obemannade mjuklandning pÄ mÄnen, om Àn inte pÄ dess sydpol.

Hittills har totalt sex bemannade och 16 obemannade landningar pÄ mÄnen genomförts.
Hittills har totalt sex bemannade och 16 obemannade landningar pÄ mÄnen genomförts.
Fakta: MĂ„nlandningar

Det allra första mÀnniskotillverkade föremÄl som vidrörde mÄnen var den sovjetiska sonden Luna 2, som styrdes mot och kraschade pÄ mÄnytan 1959. En amerikansk sond gjorde detsamma 1962.

År 1966 genomfördes de första obemannade mjuklandningarna dĂ€r farkoster sĂ€nktes ned pĂ„ ytan med hjĂ€lp av bromsraketer. Först var det sovjetiska Luna 9 i februari och sedan amerikanska Surveyor 1 i april.

I juli 1969 uttalade Neil Armstrong de bevingade orden om ett "litet steg för en mÀnniska, men ett jÀttekliv för mÀnskligheten". Det skedde nÀr amerikanen som första mÀnniska satte sin fot pÄ mÄnen, dit han rest med Apollo 11-expeditionen.

Tolv mÀnniskor, samtliga frÄn USA, har promenerat pÄ mÄnen vid sex bemannade resor mellan Är 1969 och 1972. Sedan dess har ingen satt sin fot dÀr.

Kina genomförde 2013 sin första mjuklandning pÄ mÄnen med mÄnlandaren Chang'e 3. Dess eftertrÀdare, Chang'e 4, blev första farkost att landa pÄ mÄnens baksida.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!