Nasas nya teleskop i omloppsbana runt solen

Rymdteleskopet James Webb har slutligen nått sin ändhållplats runt solen knappt en månad efter uppskjutningen på juldagen. Men det kommer att dröja fram till sommaren innan teleskopet, som är det största hittills, kommer att kunna tas i bruk.

James Webb-teleskopet efter uppskjutningen från jorden den 25 december i fjol.

James Webb-teleskopet efter uppskjutningen från jorden den 25 december i fjol.

Foto: Nas via AP/TT

Rymden2022-01-24 21:07

James Webb använde sina raketmotorer i nästan fem minuter för att komma in i omloppsbana runt solen när den slutligen nått fram till sitt mål på måndagen, omkring 160 000 mil från jorden.

Nu ska de infraröda detektorerna kylas ned och de jättelika speglarna på rymdteleskopet ställas in innan teleskopet som kostat tio miljarder dollar, motsvarande 93 miljarder kronor, kan tas i bruk i juni.

"Vi befinner oss ett steg närmare att avslöja universums hemligheter. Och jag kan inte vänta på att se Webbs första nya syn på universum i sommar!", skriver Nasachefen Bill Nelson på Twitter.

Teleskopet kommer att göra det möjligt för astronomer att titta längre tillbaka i tiden än någonsin tidigare, ända tillbaka till när de första stjärnorna och galaxerna bildades för 13,7 miljarder år sedan. Det är bara 100 miljoner år från "big bang", händelsen då universum enligt den mest vedertagna teorin skapades.

Förutom att göra stjärnobservationer, kommer Webb att skanna atmosfären på andra planeter i jakten på möjliga tecken på liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!