Genom det nya James Webb-teleskopet kan vi se djupare och skarpare in i universum än någonsin tidigare. De senaste månaderna har teleskopet blickat miljarder år tillbaka i tiden och nu har en första leverans av bilder kommit.
– Det här är enormt spektakulärt, helt fantastiskt, Det här är det vi har drömt om, säger astrofysikern Garth Illingworth vid University of California till AP.
Den allra första bilden släpptes under en pressvisning strax efter midnatt, natten mot tisdag svensk tid. Fler bilder släpptes på tisdagen, bland annat på en planetarisk nebulosa, alltså materian en döende stjärna stöter ut i slutfasen av sitt liv, och galaxer.
USA:s president Joe Biden och vicepresident Kamala Harris var på plats när den första bilden släpptes.
– En del av ljusen man ser har färdats i 13 miljarder år, säger den amerikanska rymdstyrelsen Nasas högste chef Bill Nelson.
– Man ser galaxer som lyser runt andra galaxer vars ljus har böjts.
Som ett sandkorn
Bilden föreställer en mycket liten del av universum, poängterar han.
– Om man håller ett sandkorn på armlängds avstånd, så är det en så stor del av universum som man ser, säger Nelson.
På denna lilla fläck ryms tusentals galaxer som bildades i universums barndom, strax efter "big bang". Astronomiprofessorn Avi Loeb vid Harvard-universitetet förklarar för nyhetsbyrån AFP att de rödaktiga böjda ljusen som syns på bilden är de tidiga galaxerna, medan de ljusare cirklarna och ellipserna är yngre galaxhopar i förgrunden.
– För hundra år sedan trodde vi att det bara fanns en galax. I dag vet vi att antalet är obegränsat. Det finns miljarder galaxer med miljarder stjärnor och solar. Och här ser vi tillbaka 13 miljarder år, men vi kommer att gå ännu längre tillbaka. Det här är bara den första bilden, säger Nelson.
Kan se beboeliga planeter
Eftersom James Webb-teleskopet kan skildra universum med en aldrig tidigare skådad skärpa kommer forskarna också att kunna se planeters kemiska sammansättning och atmosfär och ta reda på om de är beboeliga.
– Vi kommer att kunna besvara frågor som ännu inte har formulerats, fortsätter Nelson.
Det tog 12,5 timmar för Webb-teleskopet att sammanfoga en rad bilder till den första bilden som publicerades. En process som skulle ha tagit flera veckor för föregångaren Hubble-teleskopet.
Högre upplösning
James Webb-teleskopet sköts upp på juldagen förra året och ungefär en månad senare nådde det sin destination i omloppsbana i solsystemet.
Ett uttalat mål är att det ska se längre tillbaka i tiden än människan hittills har lyckats med – och fånga ljus från de första stjärnorna och galaxerna som bildades och fanns efter "big bang", för närmare 13,8 miljarder år sedan.
Teleskopet mäktar med observationer i en mycket större del av det infraröda ljusspektrumet än föregångaren Hubble. Upplösningen blir högre vilket gör det lättare att se det stjärnljus som har "tänjts ut" till infraröda våglängder när universum har expanderat.
I början blickade teleskopet bland annat mot den väldiga Carina-nebulosan, vars mystiska och ljusårslånga gaspelare tidigare har fångats av Hubbles kamera.