Den ryskkontrollerade rymdbasen Bajkonur i Kazakstan brottas med nedgången infrastruktur och ekonomiska problem, samtidigt som allt fler ryssar åker därifrån. Frågan är hur staden ska överleva i framtiden.
Rysslands invasion av Ukraina har försvårat läget för rymdstationen, bland annat då relationen med väst har försämrats radikalt. En följd har blivit att alla besökare från väst har stängts ute från basen och att sanktionerna mot Ryssland hotar de få rysk-kazakiska projekten som fortfarande är i gång.
Blickar österut
En gång i tiden var Bajkonur Rysslands huvudrymdstation, men sedan 2016 har fokus flyttats allt mer till den nya rymdbasen Vostotjnyj som ligger nära gränsen till Kina.
Ryssland vill nu göra sig mindre beroende av Bajkonur, som landet hyr av Kazakstan för nästan en miljard kronor om året. Hyresupplägget gör det svårt för ryssarna att expandera.
På senare tid har Ryssland också fått ökad konkurrens från den amerikanska bolaget Space X, som erbjuder billiga och pålitliga uppskjutningar till den internationella rymdstationen ISS. Det utmanar det monopol som Ryssland hade efter att USA lade ned sitt program Space Shuttle.
Bajkonurs borgmästare Konstantin Busygin tror inte att staden kommer att överleva om rymdbasen i framtiden skulle stänga.
– Det finns ingen fabrik här. När den ryska rymdverksamheten lämnar blir det 7 500 färre jobb, säger han.
"Inga framtidsutsikter"
Under slutet av 2021 undertecknade Rysslands president Vladimir Putin ett dekret som gör det lättare för de ryssar som vill lämna Bajkonur att få ett hus i Ryssland.
I dag bor omkring 57 000 människor i staden, varav närmare 16 000 är ryska medborgare. En av de som planerar att flytta är 22-årige Artur Falejev.
– Fler och fler kazaker flyttar hit medan ryssarna lämnar. Det finns inga framtidsutsikter här, säger han.