Ryssland: Vi kommer att lämna rymdstationen

Ryssland har beslutat sig för att dra sig ur den internationella rymdstationen ISS. Det uppger Dmitrij Rogozin, chef för rymdprogrammet Roskosmos, för statliga medier.

Dmitrij Rogozin, chef för det ryska rymdprogrammet Roskosmos. Arkivbild.

Dmitrij Rogozin, chef för det ryska rymdprogrammet Roskosmos. Arkivbild.

Foto: Yuri Kochetkov/AP/TT

Rymden2022-04-30 13:36

– Beslutet har redan tagits men vi är inte skyldiga att prata om det offentligt, säger Rogozin i rysk tv, enligt de statliga nyhetsbyråerna Tass och Ria Novosti.

– I enlighet med våra skyldigheter kommer vi att med ett års varsel informera våra partner om att vi slutar att arbeta på ISS, fortsätter han och och skyller på de sanktioner som riktas mot Ryssland på grund av invasionen av Ukraina.

Det är oklart om ett sådant besked redan har getts eller om det bara är ett ännu hot från Ryssland. Rogozin har tidigare sagt att västs sanktioner kan äventyra framtiden för ISS. I en tid av ökade spänningar har rymdstationen varit ett sällsynt område för fortsatt samarbete mellan Ryssland och USA och dess allierade.

Nasa planerar att driva rymdstationen fram till 2030 och har använt ryska rymdfarkoster för att transportera astronauter dit. Men den amerikanska rymdstyrelsen förlitar sig också allt mer på privata aktörer. Nyligen transporterade Elon Musks företag Space X privata rymdresenärer fram och tillbaka till ISS.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!