Det var tidigt på måndagen som Ryssland, utan att varsla omvärlden, provsköt en robot från jordytan som sprängde en av landets egna satelliter. Det är bara fjärde gången i historien ett sådant test görs, rapporterar nyhetsbyrån AP.
Splittret från satelliten blev ett skrotmoln som innebar ett bryskt uppvaknande för besättningen på Internationella rymdstationen (ISS), enligt USA:s rymdstyrelse Nasa. De sju personerna blev väckta i förtid och beordrades att sätta sig i Sojuz och Crew Dragon – de returkapslar som ska användas vid hemfärd.
ISS färdas i oerhörd hastighet uppe i omloppsbana, och passerar genom skrotmolnet var 90:e minut. Efter tre passager gjorde markkontrollen bedömningen att läget trots allt inte krävde någon evakuering – för tillfället.
Galen dag
Fyra av de sju rymdfararna anlände dessutom så sent som häromdagen, och skulle just inleda sin första arbetsvecka.
– Tack för en galen men bra hanterad dag, sade amerikanen Mark Vande Hei efter dramat.
– Det blev verkligen ett kanonsätt att bonda på besättningens allra första arbetsdag i rymden, fortsatte han, rapporterar branschsajten Space.com.
USA har kunnat räkna 1 500 skrotdelar och misstänker att ytterligare hundratusentals småbitar spreds.
– Det räcker med en av dem för att göra enorm skada om den träffar på fel ställe, säger Bill Nelson, chef för USA:s rymdstyrelse Nasa, till AP.
Tio i rymden
Nelson säger att han är rasande över provskjutningen, och förklarar i en skriftlig kommentar: "Med sin långa historia av bemannade rymdfärder är det otroligt att Ryssland skulle utsätta inte bara de amerikanska och internationella astronauterna för fara, utan även sina egna kosmonauter".
Förutom de sju personerna på ISS befinner sig ytterligare tre människor just nu i rymden: Besättningen på Kinas nya rymdbas Tiangong.
"Det långvariga skrotet som har skapats av det här farliga och oansvariga testet kommer nu i årtionden framöver att utgöra en fara för satelliter och andra rymdobjekt som är nödvändiga för alla länders säkerhet och ekonomiska och vetenskapliga intressen", säger USA:s utrikesminister Antony Blinken i en kommuniké.
"Hyckleri, minst sagt"
Nasas ryska motsvarighet Roskosmos tonar ner händelsen. Statliga ryska medier rapporterade först bara att besättningen vidtagit åtgärder på grund av rymdskrot, men inte närmare vad det var för skrot.
"Banan på det objekt som innebar att besättningen tvingades sätta sig i kapslarna har förflyttat sig bort från ISS bana, stationen är nu i en grön zon", meddelade Roskosmos enligt nyhetsbyrån Interfax.
Och Blinkens ryske kollega Sergej Lavrov kallar USA:s uppgifter "hyckleri, minst sagt".
– Det finns inga fakta, besvarar han enligt ryska nyhetsbyråer USA:s version av händelseförloppet.
Enligt Lavrov har USA – bland annat via det rymdkommando som den förre presidenten Donald Trump inrättade – självt upprustat med sikte på rymden. Och samtidigt:
– Av någon anledning har de i flera år ignorerat Rysslands och Kinas initiativ om ett avtal för att förhindra en vapenkapplöpning i rymden.