Resplanerna för den ryske utrikesministern visar på en omställning av siktet i Moskva, där nya bundsförvanter behövs.
Under tisdagens besök i Malis huvudstad Bamako sade Lavrov att Ryssland ska stödja regimer i regionen som bekämpar militanta extremister.
– Vi ska ge vår assistans till regimer att komma över dessa svårigheter. Detta gäller Guinea, Burkina Faso och Tchad och Sahelregionen i stort, även kustländerna i Guineabukten, lovade Lavrov.
Wagnergruppen på plats
Detta kan inkludera militär hjälp enligt Lavrov och hävdade att det svåra läget i Västafrika delvis berodde på västmakters "kolonialism".
Lavrov anlände något dygn efter det att Malis militärregim utvisat FN:s lokale människorättschef. En anledning till utvisningen var att FN-representanten varnat för de metoder som Malis militär använder – med stöd från den ryska paramilitära Wagnergruppen.
Det är just Wagnergruppens närvaro i Mali som gjort att fredsbevarande insatser ledda av Frankrike har avbrutits, efter begäran av Malis regim. Även Sverige drog tillbaka sin insats på grund av bland annat den paramilitära ryska styrkans inblandning.
FN och den oberoende människorättsgruppen Human Rights Watch pekar ut Wagnergruppen som aktiv, tillsammans med Malis militär, i en massaker i Moura för ett knappt år sedan då flera hundra civila samlades och dödades.
Wagnergruppen är, förutom i invasionskriget i Ukraina, inblandat i insatser i Syrien och troligen fler länder i Västafrika.
Solidaritet med Ryssland
Lavrovs diplomatiska närvaro innebär ryskt stöd till de militärregimer som misstänks utföra brott mot mänskligheten och i vissa fall folkmord. På en presskonferens med Malis utrikesminister Abdoulaye Diop fick Ryssland indirekt stöd för invasionen i Ukraina.
– Mali står solidariskt med Ryssland i fråga om sanktioner, sade Diop enligt AFP.
– Frågor om mänskliga rättigheter har blivit ett politiserat verktyg för dolda agendor, fortsatte Diop.
Utrikesminister Sergej Lavrovs resor i utsatta afrikanska länder kan ge Ryssland nya bundsförvanter, även om USA och Kina också genomför aktiva diplomatiska insatser om vänskap i länderna.
Men Lavrov, en gång en väl ansedd om än hårdför rysk toppdiplomat i FN:s mäktiga säkerhetsråd, bedöms ha förlorat kontakterna med det innersta av Kreml och tappat president Vladimir Putins förtroende det senaste året. Bedömare i västvärlden betraktar hans kommentar om invasionskriget i Ukraina som rena lögner.
Däremot är Lavrov väl mottagen i de länder som är Moskvavänliga – för tillfället. Och får med sig löften om råvaror och handel och stöd, löften som passar Kreml.