62 minus i Jakutsk: Klä dig som ett kålhuvud

Världens kallaste stad är kallare än på två årtionden. I sibiriska Jakutsk har temperaturen sjunkit till bistra 62,7 minusgrader.

Jakutskbor promenerar på en snötäckt gata i Jakutsk i östra Ryssland.

Jakutskbor promenerar på en snötäckt gata i Jakutsk i östra Ryssland.

Foto: Alewxei Vasilyev/AP/TT

Ryssland2023-01-19 15:29

– Du kan inte slåss emot kylan, säger en Jakutskbo iklädd två halsdukar och flera lager av vantar, mössor och huvor till Reuters.

– Antingen anpassar du dig och klär dig lämpligt, eller så lider du. Klä dig varmt. I lager, som ett kålhuvud.

Den nya lägstanoteringen uppmäts bara två dagar efter att staden noterade ett tidigare rekord på 50 minus. Trots rekordkylan har flera Jakutskbor traditionellt tagit ett dopp i floden Lena under torsdagens ortodoxa trettondagsfirande.

Jakutsk, huvudstad i den ryska delrepubliken Sacha i östra Sibrien, omskrivs ofta som en av de kallaste platserna på jordklotet. Stora delar av Ryssland har noterat köldrekord den senaste tiden, men den köldknäpp som drabbat Jakutsk beskrivs som ovanligt långvarig och brutal.

Staden, med en befolkning på drygt 300 000 invånare, är täckt av isdimma. Väderfenomenet uppstår när luften är så kall att varm luft från hus, människor och bilar inte kan stiga.

Extremkylan kan vara farlig. Luften i Jakutsk är kall nog att få blottad hud att förfrysa och allvarliga köldskador är en ständig risk.

"Det är inte en bra idé att vara ute på gatorna på vintern när temperaturen faller under 40 minus", varnar stadens universitet i en informationsbroschyr till nya studenter.

Jakutsk är den största staden i världen som är anlagd på permafrost och de flesta husen är därmed byggda på betongpelare.

En man badar i floden Lena under det traditionella firandet av ortodoxa trettondagen i Jakutsk.
En man badar i floden Lena under det traditionella firandet av ortodoxa trettondagen i Jakutsk.
Fakta: Permafrost

Permafrost, ständig tjäle, är mark som är frusen minst två år i följd, ofta betydligt längre än så.

Permafrost förekommer i arktiska och nordliga alpina områden, samt i viss utsträckning under grundhavet i Arktis och under bottenfrusna glaciärer. I den kalla och snöfattiga tundran i Sibirien och norra Nordamerika kan permafrostens djup uppgå till flera hundra meter. På djupet motverkas den av jordens värmeflöde.

Anläggningsarbeten inom områden med permafrost är förknippade med stora skaderisker. Särskilda tekniker måste användas vid väg- och husbyggen för att undvika skador till följd av sättningar i marken.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!