Alla Pugatjova tillbaka i Ryssland

Den ryska sångerskan Alla Pugatjova har återvänt till Ryssland och nu vill den rysk-ortodoxa kyrkan ha en ursäkt för hennes fördömande av kriget i Ukraina.

Ryska popdrottningen Alla Pugatjova har återvänt hem. Arkivbild.

Ryska popdrottningen Alla Pugatjova har återvänt hem. Arkivbild.

Foto: Leif R Jansson/TT

Ryssland2023-11-03 17:53

74-åriga Alla Pugatjova, som i årtionden varit omåttligt populär i Ryssland och andra delar av det forna Sovjetunionen, lämnade landet för Israel tillsammans med sin make några veckor efter att Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022.

I september samma år väckte hennes uttalanden om att ryska soldater dör för "bedrägliga skäl" och att landet blivit "en paria" stor uppståndelse. Hon bad också om att bli uppförd på listan över obekväma kritiker, så kallade "utländska agenter" – en status som redan gällde hennes make, skådespelaren och komikern Maxim Galkin.

Trots att Ryssland antagit en lag som stipulerar fängelsestraff eller böter för "förnedring av de väpnade styrkorna", har Pugatjova inte åtalats. Hon var även tillbaka i Ryssland i maj för att närvara vid modedesignern Valentin Judasjkins begravning, där Kremls talesperson Dmitrij Peskov sågs kyssa hennes hand.

Alla Pugatjova lämnade senare landet men återvände i veckan, rapporterar ryska nyhetsbyråer under fredagen.

Kyrkans talesperson Vachtang Kipsjidze citeras av den ryska statliga nyhetsbyrån Ria Novosti där han säger att "ryssar som ackompanjerade sin avresa med att förolämpa sitt folk eller göra kontroversiella uttalanden borde be om ursäkt", och påpekar att det även gäller den hyllade sångerskan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!