Baltländer vill att ryska ambassadörer lämnar

Ryssland och Estland har meddelat att man utvisar respektives ambassadörer. Även Lettland sänker nivån på de diplomatiska relationerna med Ryssland, och ber Rysslands ambassadör att lämna.

En stillbild från ett videoklipp visar hur Margus Laidre, Estlands ambassadör i Ryssland, lämnar det ryska utrikesdepartementet i Moskva på måndagen.

En stillbild från ett videoklipp visar hur Margus Laidre, Estlands ambassadör i Ryssland, lämnar det ryska utrikesdepartementet i Moskva på måndagen.

Foto: Rysslands utrikesdepartement/AP/TT

Ryssland2023-01-23 11:28

Ryssland utvisar Estlands ambassadör, meddelade utrikesdepartementet i Moskva. Efter det svarade Estland snabbt genom att ge igen med samma mynt – och utvisar den ryske ambassadören i Tallinn.

Estniske Margus Laidre blir den första europeiska ambassadör som utvisas från Ryssland sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina inleddes i februari i fjol. Estlands ambassad i Moskva ska framöver att skötas av en chargé d'affaires, det vill säga en tillförordnad beskickningschef med betydligt lägre rang än en ambassadör.

Kreml anklagar Estland för "total russofobi".

"Det estländska ledarskapet har målmedvetet förstört hela spannet av relationerna med Ryssland", lyder ett uttalande från försvarsdepartementet i Moskva, enligt ryska Interfax.

Senare på måndagen uppgav även Lettland att man ämnar sänka nivån på de diplomatiska förbindelserna med Ryssland.

"Den ryska ambassadören ska lämna senast den 24 februari 2023", meddelade landets utrikesdepartementet i ett uttalande.

"På grund av den pågående brutala ryska aggressionen mot Ukraina och i solidaritet med Estland, kommer Lettland från och med den 24 februari att sänka nivån på de diplomatiska förbindelserna med Ryssland, och kräver att Ryssland agerar därefter", skrev Lettlands utrikesminister Edgars Rinkevics på Twitter under måndagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!