Biden om flygkraschen: Inte förvånad

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin var en av tio personer som omkom när ett flygplan kraschade i Ryssland på onsdagen. Omvärlden reagerar nu på händelsen.

Vita huset i Washington har uttalat sig om kraschen. Arkivbild.

Vita huset i Washington har uttalat sig om kraschen. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ryssland2023-08-23 21:29

– Jag vet inte exakt vad som har hänt, men jag är inte förvånad, säger USA:s president Joe Biden i ett uttalande.

Spekulationerna är redan i gång om flygkraschen var en olycka eller en medveten handling av Kreml och president Vladimir Putin mot den upproriske Prigozjin.

Biden säger vidare:

– Det är inte mycket av det som händer i Ryssland som inte Putin ligger bakom. Men jag vet inte tillräckligt för att veta svaret.

Även den ukrainska presidentrådgivaren Mychajlo Podoljak har kommenterat händelsen. Han skriver på sociala medier att Prigozjins död ska ses som en varning från Putin.

"Elimineringen av Prigozjin och Wagners ledning två månader efter kuppförsöket är en signal från Putin till Rysslands eliter inför valet 2024. 'Varning! Illojalitet är lika med död'", skriver Podoljak.

Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja, som befinner sig i exil, skriver på sociala medier-plattformen Telegram att Jevgenij Prigozjins död kan minska hotet mot Belarus och dess grannländer.

"Den kriminelle Prigozjin kommer inte att saknas i Belarus. Han var en mördare och borde kommas ihåg som en sådan. Hans död skulle kunna nedmontera Wagners närvaro i Belarus, och minska hotet mot vårt land och våra grannar", skriver Tichanovskaja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!