Vad hände i Belgorod?
Ryska frivilligförband som vill störta Rysslands president Vladimir Putin har tagit på sig ansvaret för attacken i måndags i regionen Belgorod, som gränsar till nordöstra Ukraina. Dessa grupper har delat bilder därifrån och enligt olika bedömare, bland annat uppgifter från ryska militärbloggare, nådde angriparna nästan en mil in i landet. Med sig ska de haft åtminstone två stridsvagnar och tiotalet pansarfordon.
Enligt guvernören på den ryska sidan skadades tolv civila i attacken och ett hundratal invånare i flera byar nära gränsen evakuerades. Bilder visade bilköer som ringlade österut. Från ryskt håll sägs också att det ryska luftvärnet skjutit ner flera drönare natten till tisdagen, varav några skadat byggnader. Det ryska försvarsdepartementet gör gällande att de väpnade grupperna drevs tillbaka över gränsen till Ukraina och att ryska styrkor dödade många av dem.
Få exakta uppgifter om händelseförloppet har gått att bekräfta genom oberoende källor, men intrånget har delvis kunnat beläggas genom analyser av befintligt bildmaterial.
.
Vilka grupper är inblandade?
Två grupper har tagit på sig ansvaret för intrånget över den ryska gränsen. Den ena gruppen, Rysslands frihetslegion (LSR), säger sig ha bildats av och för ryska frivilliga som vill strida för Ukraina i det pågående kriget. Den andra gruppen, Ryska frivilligkåren (RDK), bildades av ryska uttalade nynazister som också säger sig stå på Ukrainas sida. Det är oklart hur många frivilliga som ingår i de båda grupperna.
Grupperna visar upp sig med en vit och blå flagga som framställs som en alternativ flagga för ett fritt Ryssland.
.
Vad säger Kiev?
Ukraina har distanserat sig från de ryska grupperna och säger att dessa opererar på eget bevåg i Ryssland. Det är oklart hur grupperna är organiserade och utrustade och hur de svarar mot den ukrainska befälsordningen. Andrij Jusov, talesperson för den ukrainska underrättelsetjänsten, säger att "i Ukraina är de här enheterna en del av försvaret och säkerhetsstyrkorna. I Ryssland agerar de som oberoende enheter".
Bedömare, bland annat flera som TT har talat med, utgår ifrån att grupperna lyder under den ukrainska armén och agerar på ukrainskt direktiv.
.
Hur har händelserna tagits emot i Ryssland?
Rysslands hårt styrda statsmedier har återgett händelserna vid gränsen med återhållsamhet och med fokus på myndigheternas åtgärder. Den amerikanska tankesmedjan Institute for the studies of war (ISW) skriver i en rapport att ryska militära bloggare och experter reagerade med viss panik och att attacken "överraskade de ryska kommentatorerna".
I officiella uttalanden utpekas angriparna som ukrainska sabotörer och det nämns inte alls att det är ryssar. Kreml varnade på onsdagen för att ytterligare intrång kommer att få "extremt" hård respons.
.
Vad betyder det här för kriget?
Attackerna kommer inte nödvändigtvis att direkt påverka kriget i Ukraina, som huvudsakligen pågår i Donbass-regionen i landets östra del. Men flera analytiker ser det som tänkbart att dessa mindre framstötar är en medveten strategi för att avleda Rysslands uppmärksamhet och se till att ryska styrkor förflyttas inför Ukrainas väntade motoffensiv.
Moskva har målat upp bilden av Ryssland som ett "offer" och att invasionen av Ukraina handlar om självförsvar för att hålla Ryssland säkert. Putin kommer troligen att använda de här attackerna för att stärka den bilden.
Men intrången kan även väcka ilska och missnöje inom Ryssland och framstå som pinsamt för den ryske presidenten Vladimir Putin. Vid tidigare händelser som varit genanta för Ryssland, som drönarincidenten i Kreml och attacken mot bron mellan Ryssland och det ockuperade Krim, har Moskva svarat med massiva artilleriattacker mot ukrainska städer.
Källor: AFP, AP, CNN, med flera.