Den ryske presidentens 65 minuter långa, eldfängda och tv-sända tal om Ukrainakrisen förbluffade Gerner, som är professor emeritus i historia vid Lunds universitet och har skrivit flera böcker om Ryssland och Sovjetunionen.
– Det var helt otroligt. För det första säger han rent ut att Ukraina inte existerar. För det andra att han då måste beskydda ryssar i Donbassområdet, säger han till TT, och utvecklar vad han ser som den enda historiska jämförelsen:
– Det är Adolf Hitler som gjorde sitt "Anschluss" med Österrike och sedan gick vidare med Sudetlandet.
Passivt medhåll
Putin konfererade med sitt så kallade säkerhetsråd innan han gav de självutropade separatistrepublikerna i Ukraina ryska erkännanden. I det tv-sända arrangemanget framstod det snarast som att han dompterade rådets stillatigande medlemmar, enligt Kristian Gerner.
– Det finns en föreställning om att direktsändningar i tv ska skapa någon sorts legitimitet och förtroende. Man uppfattar det ju bara som ett bisarrt skådespel, säger han.
– Säkerhetsrådet är en samling nickedockor. Och det är också ganska ohyggligt och plötsligt mycket likt Hitlers Tyskland, vilket är den värsta förolämpning man kan ge. Det framstår som en sorts desperation, där man omger sig med folk som inte törs säga emot.
"Idiotiskt resonemang"
Den rådande situationen får den sovjetiska invasionen av Tjeckoslovakien 1968 att framstå som "en västanfläkt", tycker Kristian Gerner.
Han underkänner vidare Putins påståenden om att Ukraina som stat skulle vara ett sentida påfund, något som Lenin uppfann. Enligt samma logik existerar inte heller Tjeckien, Finland eller Belarus, poängterar han.
– Om man skulle vända på hela detta idiotiska resonemang så är det Ukraina som är den äldsta ryska staten och Ryssland som är en senare produkt, säger den svenske historikern, med hänvisning till de så kallade rusernas medeltida Kievrike som hade sin huvudstad i just Kiev.
Bröd eller skådespel
Rysslands ekonomi och ryska medborgare blir lidande av Vladimir Putins agerande, bedömer Kristian Gerner. Det betyder dock inte att skeendena rubbar den ryske presidentens starkt befästa maktposition.
– Men jag vill påpeka att det i det offentliga Ryssland nu finns avvikande röster som talar om stagnation, ett ord som man använde under Brezjnev (Leonid, sovjetledare 1964–82), om ett samhälle som står stilla, säger han.
Historiskt har det inte funnits så stora motsättningar mellan ukrainare och ryssar i de berörda områdena – "innan Putin ställde till det", säger Kristian Gerner. Med anledning av detta vill han beskriva den ryske presidenten som en förbrytare av historiska mått.
– Det är klassiskt för den här typen av härskare: Antingen ger man folket bröd, eller så ger man det skådespel och nationalism. Han har misslyckats med det förra och satsar på det senare.