Experter: Kraschen leder till spekulationer

Wagnergruppens chef Jevgenij Prigozjin fanns med på passagerarlistan för det flygplan som kraschade i Ryssland på onsdagen. Enligt Kjell Engelbrekt, professor i statsvetenskap, kommer uppgifterna om Prigozjins död att sätta fart på spekulationer om Kremls inblandning.

Kjell Engelbrekt är professor vid Försvarshögskolan. Arkivbild.

Kjell Engelbrekt är professor vid Försvarshögskolan. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ryssland2023-08-23 20:45

Totalt tio personer uppges ha omkommit i flygkraschen, och enligt ryska myndigheter är Wagnerledaren Prigozjin en av de förolyckade personerna.

Kjell Engelbrekt, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, säger att olyckan kommer att leda till diskussioner om Kremls – och president Vladimir Putins – inblandning.

– Det kommer naturligtvis spekuleras kring om det här verkligen var en olycka eller om det finns en mänsklig hand bakom, säger Kjell Engelbrekt.

– Det här kommer också att sätta fart på andra typer av spekulationer i det informationskrig som just nu pågår. Det vill säga: har han verkligen förolyckats, och är det verkligen hans kropp som hittats?

Kritiserade militärledningen

Prigozjin har bland annat gjort sig känd för att öppet kritisera den ryska militärledningen, mot vilken han ledde ett militärt upprorsförsök i slutet av juni.

Kjell Engelbrekt pekar på att ett flertal högt uppsatta politiker och militärer omkommit i omdiskuterade händelser de senaste åren.

– Vi kan så klart inte utesluta att det här var en olycka. Men dussintals personer har avlidit under olika märkliga omständigheter, och den här kraschen följer samma mönster. Den sker på ett sätt där det inte är direkt uppenbart att det finns en mänsklig hand bakom, och gör att Kreml-ledningen har möjlighet att förneka att den varit inblandad.

"En markering"

Rysslandskännaren Bo Petersson, professor i statsvetenskap vid Malmö universitet, har väldigt svårt att tro att det skulle röra sig om en olycka om Prigozjin verkligen var ombord.

– Det är svårt att se det som en tillfällighet att han råkade befinna sig ombord på det här planet. Det får man nog se som en förberedd aktion av Kreml.

– Det här är en markering till den sittande presidentens motståndare att "håll er nu lugna, ni ser vad som kan hända".

Bo Petersson säger att det ofta har påpekats att Putin har en tendens att inte förlåta sina fiender.

"Kreml glömmer aldrig

Överstelöjtnant Johan Huovinen, militärstrateg och lärare på Försvarshögskolan i Stockholm, pekar på den långa raden av personer som utmanat Putin och Kreml, och sedan dödats.

– Utmanar man Kreml, vilket Prigozjin gjorde, så finns det oftast bara en väg för de här människorna. Kreml glömmer aldrig något sådant.

Samtidigt säger Huovinen att det ännu inte är klart vad som har hänt med planet, men att det är för långsökt att tro att det skulle kunna röra sig om en olycka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!