Experter: Putins "förrädare" överlever aldrig

Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin kan ha överskattat sin politiska makt efter sommarens kuppförsök, säger Rysslandsexperten Gudrun Persson med anledning av den dödliga flygkraschen. –När Putin uttalar sig om förrädare slutar det aldrig väl för dem, säger hon.

En bild som påstås vara tagen vid olycksplatsen. Bildleverantören AFP har dock inte kunnat bekräfta att det rör sig om det aktuella flygplansvraket.

En bild som påstås vara tagen vid olycksplatsen. Bildleverantören AFP har dock inte kunnat bekräfta att det rör sig om det aktuella flygplansvraket.

Foto: Ostorozjno Novosti/AP/TT

Ryssland2023-08-24 13:24

Persson, som är forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), vill inte spekulera kring vad eller vem som eventuellt ligger bakom Prigozjins död – eller om det faktiskt är han som omkommit.

– Men ser man det ur ett vidare perspektiv så ledde han ju ett kuppförsök under midsommarhelgen, där man tågade mot Moskva. Därefter släpptes alla brottsanklagelser mot honom, vilket var väldigt märkligt, säger hon.

– Putin kallade honom också för förrädare inför hela den ryska befolkningen.

Mystisk tid?

Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier och seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet (UI), understryker också att den ryske presidenten Vladimir Putin kallat Prigozjin för förrädare. Epitetet har historiskt fått allvarliga följder i Ryssland.

– Det finns ingen som någonsin kallats förrädare av Putin som överlevt, understryker han.

Liksom Gudrun Persson tycker dock Kragh att det som skett mellan kuppförsöket och gårdagen är något av ett mysterium. I en uppgörelse fick Wagnerledaren straffrihet och fri lejd till Belarus, vilket Putin sades ha utlovat. Men exakt var Prigozjin befunnit sig efter kuppförsöket har varit oklart.

– Under den här tiden såg det ut som att Prigozjin bara tillåtits komma undan, säger han.

Manar till källkritik

Frågetecknen kring vad – eller vem – som kan ligga bakom onsdagens flygkrasch där tio personer, bland dem Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin och dess grundare Dmitrij Utkin, dödades är många.

I det upphaussade läge som råder understryker Martin Kragh vikten av ett avvaktande och källkritiskt förhållningssätt till ryska myndigheter och medier.

– Med det sagt så tittade jag i går på ryska kvällsnyheterna. De rapporterade att ett plan med Prigozjin ombord störtat. Ryska statsmedier släpper fram en del information, men de släpper inte fram all information, säger han.

– En viktig sak skiljer sig i rapporteringen från ryska medier och de mer oberoende medier som kunnat intervjua vittnen och granska videofilmer och bilder. Ryska myndigheter är väldigt vaga när det gäller hur planet störtade, medan bilden som framträder i mer oberoende medier gör gällande att planet sköts ner av ett ryskt luftförsvarssystem.

Enligt Gudrun Persson har Vladimir Putin efter Wagnergruppens kuppförsök i somras arbetat för att återta den politiska makten i Ryssland

– Putin framstod under de här dagarna som försvagad och vad vi sedan sett är ett återtagande av makten. Som jag ser det så verkar det som att Prigozjin överskattade sin politiska makt och kanske trodde att han skulle få med sig fler i sitt myteri, säger hon.

– Nu har den politiska makten återtagit det offentliga rummet – och därmed var Prigozjins dagar slut.

Låser in och förgiftar

Vad som ligger bakom onsdagens flygkrasch är än så länge höljt i dunkel, men sedan Ukrainakrigets utbrott har flera personer ur den ryska eliten avlidit under oklara omständigheter.

Enligt Gudrun Persson är det politiska systemet i Ryssland nu så toppstyrt att inga avvikande meningar överhuvudtaget tolereras.

– Det gäller inte bara Prigozjin, det gäller alla. Man låser in meningsmotståndare, man förgiftar dem. Och de långa fängelsestraff på upp till 25 år som utdöms för att man är emot kriget har man inte sett sedan Stalintiden, säger hon.

– Och det man sett när Putin uttalat sig om förrädare är att det aldrig slutat väl för dem.

Gudrun Persson, forskningsledare Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Arkivbild.
Gudrun Persson, forskningsledare Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Arkivbild.
Fakta: Ett urval av dödsfall och mordförsök mot den ryska eliten

De senaste åren har ett stort antal personer ur Rysslands toppskick – ofta personer som har andra åsikter än Kreml – dött under oklara omständigheter. Här är några exempel från 2022:

25 Februari: S:t Petersburg

Aleksandr Tjuljakov, finans- och säkerhetschef på Gazprom, hittas död i sitt hem.

24 mars: Nizjnij Novgorod

Miljardären Vasilij Melnikov, chef vid företaget Medstom, hittas död i sitt hem tillsammans med sin fru och parets två söner.

18 april: Moskva

Oligarken Vladislav Avajev hittas död i sitt hem. Bredvid honom hittas hans fru och tonårsdotter ihjälskjutna. Avajev har tidigare varit vice ordförande i Gazprombank.

19 april: Lloret de Mar

Oligarken Sergej Protosenja hittas död i sin villa i Spanien tillsammans med sin fru och dotter.

2 maj: Sotji

Andrej Krukovskij, chef för skidorten Krasnaja Poljana i Sotji, faller från en klippa och dör under en vandringstur. Skidorten ägs av Gazprom.

9 maj: Mytisjtji

Den tidigare chefen för Lukoil, Aleksandr Subbotin, avlider i samband med ett besök hos en schaman.

20 juni: Moskva

Vadim Zimin, hittas skjuten i sitt hem. Zimin har en bakgrund inom den ryska försvarsmakten och brukade bland annat bära portföljen med Putins kärnvapenkoder. Zimin hamnade i koma till följd av sina skador.

5 juli: S:t Petersburg

Multimiljonären Jurij Voronov hittas ihjälskjuten i sin simbassäng. Voronov hade via sitt transportbolag starka kopplingar till Gazprom.

1 september: Moskva

Ravil Maganov, ordförande för energibolaget Lukoil, faller från ett fönster på sjätte våningen på ett sjukhus.

Källor: YLE, BBC, Newsweek

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!