FN: Risk för hunger och död utan spannmålsavtal

Miljontals människor riskerar hunger och död till följd av Rysslands beslut att inte förlänga spannmålsavtalet med Ukraina. Det säger FN-chefen för humanitär hjälp. Ukrainas president diskuterar att öppna en spannmålskorridor över Svarta havet med Natochefen.

Martin Griffiths, chef för FN:s organ för humanitär hjälp, i säkerhetsrådet i fredags.

Martin Griffiths, chef för FN:s organ för humanitär hjälp, i säkerhetsrådet i fredags.

Foto: Eduardo Munoz Alvarez/AP/TT

Ryssland2023-07-22 08:44

– Somliga kommer att gå hungriga, somliga kommer att svälta. Många kan komma att dö till följd av beslutet, sade Martin Griffiths vid ett möte i FN:s säkerhetsråd i fredags, enligt VOA News.

Griffiths är chef för FN-organet Ocha med inriktning på humanitär hjälp, och vid FN-mötet diskuterades de humanitära konsekvenserna av Rysslands beslut.

Avtalet, som förhandlades fram förra året, har tillåtit Ukraina att frakta många miljoner ton spannmål förbi ryska krigsfartyg i Svarta havet. En stor del har gått till människor i utvecklingsländer i Afrika och Mellanöstern.

Turkiet och FN stod som medlare i de separata tvåpartssamtalen med Kiev och Moskva.

Zelenskyj för korridor

I ett separat utspel skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att han diskuterat en korridor för lastfartyg över Svarta havet med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Zelenskyj skriver på Twitter att han samtalat med Natochefen om att försöka få fram fri passage för lastfartygen.

"Vi delar bedömningen att det nuvarande läget på Svarta havet utgör en global risk för tillgången på spannmål" skriver Zelenskyj.

"Vi tydliggjorde vikten av och framtida insatser för att häva blockeringen av en spannmålskorridor över Svarta havet", fortsätter Zelenskyj enligt AFP.

Kinesisk kritik

Rysslands beslut – som tillkännagavs tidigare i veckan – kritiserades också av landets allierade Kina. Kinas biträdande FN-ambassadör Geng Shuang sade att han hoppas att FN och Ryssland ska jobba tillsammans så att exporten snart kan återupptas, för att på så sätt mildra livsmedelskrisen i framförallt utvecklingsländer.

USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield anklagade Ryssland för att använda Svarta havet i "utpressningssyfte" och spela politiska spel. Hon pekade på att Moskva exporterar mer spannmål än någonsin till högre priser, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Gabons FN-ambassadör Michel Biang uppmanade till samtal "för att bryta det nuvarande dödläget" och undvika en humanitär kris.

Ryska krav

Ryssland menar att spannmålsavtalet inte förlängdes eftersom FN inte har uppfyllt de delar av avtalet som gäller Ryssland, som bland annat handlar om ta bort hinder för landets export av spannmål och konstgödsel. Enligt biträdande FN-ambassadör Dmitrij Poljanskij är Ryssland redo att överväga att återgå till avtalet när landets krav har uppfyllts.

FN kritiserade också Ryssland för de nya attackerna mot hamnar i Ukraina.

Fakta: Spannmålsavtalet

Spannmålsavtalet slöts mellan Ukraina och Ryssland på initiativ av FN och Turkiet i slutet av juli förra året.

Avtalet innebar att spannmål, olja och majs skulle få lämna jordbrukslandet Ukraina genom tre ukrainska hamnar – Odessa, Pivdennyj och Tjornomorsk.

Ukraina skulle få lotsa lastfartygen till turkiska hamnar där de kunde lossas för vidaretransport till köpare runt om i världen.

De återvändande lastfartygen skulle inspekteras av tjänstemän från FN, Turkiet, Ukraina och Ryssland för att säkra att de var tomma och inte transporterade vapen.

Enligt avtalet skulle fartyg och hamnar som användes för transporterna fredas från fientliga attacker.

Även rysk export av vete och gödningsmedel via Svarta havet skulle underlättas.

Ukraina och Ryssland står tillsammans för nästan en tredjedel av den globala veteexporten. Spannmålsavtalet har spelat en kritisk roll i att sänka priserna på vete och andra handelsvaror världen över.

Källa: The New York Times, CNN

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!