Från ljusskygg kock till frispråkig krigsherre

Han var en gammal bekant till Vladimir Putin som fick göra Rysslands smutsjobb världen över – mot god ersättning. Men när den chosefrie Jevgenij Prigozjin till sist vände sig emot sin välgörare hamnade vänskapen på kant.

Jevgenij Prigozjin serverar personligen Vladimir Putin på en restaurang utanför Moskva i november 2011.

Jevgenij Prigozjin serverar personligen Vladimir Putin på en restaurang utanför Moskva i november 2011.

Foto: Misha Japaridze/AP/TT

Ryssland2023-08-24 13:48

Prigozjin stod Putin till tjänst för första gången år 1999, enligt vad han själv har berättat i tidigare intervjuer. Båda männen hade gjort raketkarriärer i Rysslands turbulenta 1990-tal – Prigozjin som krögare och Putin i politiken.

När Japans premiärminister kom på statsbesök i Ryssland lät den då nyblivne presidenten Putin arrangera en festlig middag på en av Prigozjins restauranger i deras gemensamma hemstad S:t Petersburg.

– Efter det hade vi både Vladimir Vladimirovitjs (Putin) och hans följes förtroende, sade Prigozjin i en intervju med ryska VIPerson 2008.

Oligark och målvakt

62-årige Prigozjin är, eller var, en av Rysslands rikaste män.

Vid sidan av Putins presidentskap växte hans krögarverksamhet till en väldig koncern, Konkord, som tilldelades väldigt förmånliga upphandlingar av staten. Prigozjin kom med tiden att kallas "Putins kock" då han stod för matförsörjning till bland annat armén och skolor i Moskva.

Verksamheten kom att expandera till helt nya områden. När Ryssland invaderade den ukrainska Krimhalvön våren 2014 med soldater utan beteckningar var legosoldatgruppen Wagner med och gjorde sin första stora insats.

Jevgenij Prigozjin pekades tidigt ut som gruppens ledare, eller åtminstone dess finansiär, när den dök upp i konflikter världen över. Det har påvisats kopplingar mellan gruppen och rysk militär och underrättelsetjänst.

Ett par år senare pekades han ut som huvudmannen bakom den så kallade trollfabriken IRA i S:t Petersburg, som var ett nav i de omfattande ryska försök som gjordes för att påverka opinionen i USA inför presidentvalet 2016.

Anammade ledarroll

Prigozjin nekade länge till alla anklagelser kopplade till Wagner och nättroll, men sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har han klivit fram i rampljuset och anammat ledarrollen.

När Wagners soldater har gått i täten i flera av de blodigaste striderna har Prigozjin varit en frispråkig krigsherre som likt ingen annan ryss kunnat uttala sig om hur det faktiskt går i kriget. När tusentals av "hans grabbar" dödades gick Wagnerchefen i ordkrig med den militära ledningen i Moskva, som han i ilskna tirader anklagade för att misslyckas med det mesta.

Till sist fick Kreml nog. Wagner fasades ut ur striderna och det meddelades att dess soldater skulle tvingas in under försvarsdepartementets paraply – vilket Prigozjin inte tänkte tillåta.

På midsommardagen skedde det stora myteriet där Wagnerstyrkor vände på klacken och gick in i Ryssland, i Prigozjins så kallade "rättvisemarsch" mot Moskva. Ett tiotal ryska soldater dödades på rysk mark innan Wagner gjorde halt.

Fick fri lejd

Vladimir Putin svor först att hämnas, men under två månaders tid klarade sig Jevgenij Prigozjin till synes undan alla strängare straff. Wagnerchefen skulle flytta till Belarus, men syntes sedan till i Ryssland, där han bland annat satt i möte i Kreml.

Mindre än ett dygn före den stora flygkrasch där Wagnerchefen sägs ha omkommit publicerades ett filmklipp där det framstod som att han var i Afrika.

Prigozjins ljusskygga koppling till Putin och informella makt har gjort att han återkommande har liknats vid den mytomspunne mystikern Grigorij Rasputin. Han hade i början av 1900-talet stort inflytande över den ryska tsarfamiljen, då han sade sig kunna bota den dåvarande arvprinsen Aleksejs blödarsjuka.

"Tyvärr kan jag inte stoppa blödningar. Jag orsakar dem hos vårt moderlands fiender. Och inte med besvärjelser, utan handgripligen", kommenterade Prigozjin den liknelsen via sin presstjänst tidigare i år.

Jevgenij Prigozjin riktade mängder av förolämpningar och invektiv mot militärledningen i Moskva, men var noga med att inte förolämpa Vladimir Putin. Här framträdde han med Wagnersoldater i maj i år. Bilden är tagen från ett filmklipp. Arkivbild.
Jevgenij Prigozjin riktade mängder av förolämpningar och invektiv mot militärledningen i Moskva, men var noga med att inte förolämpa Vladimir Putin. Här framträdde han med Wagnersoldater i maj i år. Bilden är tagen från ett filmklipp. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!