Gorbatjov splittrar ända in i döden

Michail Gorbatjov hedras med en ceremoni i Unionernas hus där Sovjetunionens tidigare despoter legat på lit de parade. Men han begravs på kyrkogården Novodevitjij, långt från Stalin, Lenin, Andropov och Brezjnev.

Novodevitjijparken invid kyrkogården i Moskva. Arkivbild.

Novodevitjijparken invid kyrkogården i Moskva. Arkivbild.

Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Ryssland2022-08-31 17:50

Beskeden om Gorbatjovs begravning kom från dottern Irina: redan på lördag sker ceremonin i den för Sovjetkommunisterna anrika kolonnhallen i Unionernas hus.

Alla är välkomna, hälsar dottern vars besked återges av den ryska, statligt granskade nyhetsbyrån Interfax.

Det var dock oklart om president Vladimir Putin infinner sig. Hans stundtals illa dolda förakt för Gorbatjov är välkänt.

Kreml har inte heller lämnat besked om Gorbatjov får en statsbegravning.

Följer företrädarna

Men den tidigare generalsekreteraren i Sovjetunionens kommunistiska parti, ordförande i högsta sovjet för Sovjetunionen och landets president i drygt och ett halvt år följer sina företrädare i färden till sista vilan, en resa som är talande för Gorbatjovs egna livsresa.

Begravningssalen i Unionernas hus var också platsen för partikongresser och statliga ceremonier. Men palatset från sent 1700-tal blev mest känt som platsen där sex av Sovjetunionens fruktade ledare har legat på lit de parade, bland dem Vladimir Lenin, Josef Stalin, Jurij Andropov, Konstantin Tjernenko och Leonid Brezjnev.

Så nu också Gorbatjov.

Sovjetledarna begravdes sedan traditionellt på hedersplats i Kremls mur, förutom Lenin som ligger balsamerad.

Stolt sällskap

Men Gorbatjovs begravs i stället i på den anrika kyrkogården invid det världsarvsklassade klostret Novodevitjij vid Moskvafloden. Där vilar hans fru Raisa, liksom författarna Anton Tjechov och Nikolaj Gogol, kompositören Dmitrij Sjostakovitj och anarkisten Peter Kropotkin med flera kända ryssar.

Även den avsatte Sovjetledaren Nikita Chrusjtjov är begravd där.

Samt Gorbatjovs efterträdare, den ryska federationens förste president Boris Jeltsin som också försökte styra Ryssland bort från totalitärt ledarskap.

Men Jeltsins val av efterträdare, Vladimir Putin, är nu också anledningen till att världens västledare inte kommer till begravningen av den man som fick Nobels fredspris för att ha fått slut på kalla kriget.

Putins anhängare bland världens stats- och regeringschefer kommer kanske inte heller till begravningen. Anledningen kan vara enkel: de gillar inte vad Gorbatjov åstadkom.

Michail Gorbatjov. Arkivbild.
Michail Gorbatjov. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!