Guterres: Ryska styrkor inte fredsbevarande

FN-toppen António Guterres uppmanar Ryssland att följa FN-stadgan, och är kritisk mot president Vladimir Putins ordval kring de "fredsbevarande styrkor" som Ryssland säger ska skickas till östra Ukraina.

FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer Rysslands agerande.

FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer Rysslands agerande.

Foto: John Minchillo/AP/TT

Ryssland2022-02-23 14:51

António Guterres uppmanar Ryssland att till fullo följa de överenskommelser som fattats inom FN.

Uttalandet är ett av det skarpaste han riktat mot ett medlemsland sedan han tillträdde posten som generalsekreterare, och kommer som svar på Putins beslut att erkänna utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk i östra Ukraina som självständiga och skicka in ryska styrkor dit.

– Principerna i FN-stadgan är inte en à la carte-meny. Medlemsländerna har antagit samtliga och måste tillämpa samtliga, säger han.

Förvrängt konceptet

Han kallar Rysslands erkännande av utbrytarregionerna i Ukraina för ett brott mot Ukrainas suveränitet och säger att styrkorna som Ryssland ska skicka till området knappast kan kallas fredsbevarande.

– Jag är oroad över förvrängningen av konceptet kring fredsbevarande, säger han och fortsätter:

– När soldater från ett land går in i ett annat lands territorium utan dess medgivande så är de inte alls oberoende fredsbevarare. De är inte fredsbevarare överhuvudtaget, säger han.

Fruktansvärt skadlig

António Guterres avbröt en resa där han bland annat skulle träffa de afrikanska ledarna, för att skynda tillbaka till FN-högkvarteret i New York för att hantera krisen.

– Det är hög tid för nedtrappning. Det är hög tid att återgå till dialog och förhandling. Jag tror att den nuvarande krisen i slutändan kommer att vara fruktansvärt skadlig både för Ukraina och för Ryska federationen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!