Hon sparkades från jobbet – ställer upp i valet

I norra Moskva ställer inte en enda kandidat upp för det Putintrogna partiet Enade Ryssland i dumavalet, och valkretsen är rik på oppositionella kandidater med starkt stöd. Men just det kan leda till en seger för en regimvänlig kandidat.

Oppositionspolitikern och människorättsaktivisten Marina Litvinovitj ställer upp i dumavalet. "Mot lögn och laglöshet", är hennes slagord.

Oppositionspolitikern och människorättsaktivisten Marina Litvinovitj ställer upp i dumavalet. "Mot lögn och laglöshet", är hennes slagord.

Foto: Tatiana Kireeva/TT

Ryssland2021-09-19 08:00

Vid tunnelbanestationen i valkrets nummer 198 i norra Moskva delas broschyrer med vallöften ut – från alla möjliga partier.

Men oppositionspolitiker Marina Litvinovitj möter hellre väljarna på en undanskymd innergård. Medarbetarna rullar ut en valaffisch och ställer den på den gröna gräsmattan. Under Litvinovitjs porträtt står hennes motto, "mot lögn och laglöshet".

Barnen på lekplatsen får ballonger med politikerns namn på, vilket väcker uppmärksamhet från föräldrarna.

– Vi får inte hänga upp våra valaffischer i trapphusen eller utanför, även om vi är beredda att betala, säger Marina Litvinovitj till TT några dagar före valet.

Litvinovitj har tidigare också sagt i medierna att hon uppfattar det som att hennes valkampanj blir särbehandlad.

– Våra broschyrer plockas bort från postlådorna av fastighetsskötare. Då kan de som bor där inte känna till min valkampanj, konstaterar hon.

Trots det samlar Litvinovitj upp till 60 personer på sina möten med väljarna. Åtta gånger i veckan har hon hållit sådana, i över en månad. Ofta får de också besök av polisen.

Tidigare karriär

Marina Litvinovitj har varit politiskt aktiv länge men på andra sätt. För drygt 20 år sedan jobbade hon som kampanjstrateg för Vladimir Putin inför valet 2000. Ett par år senare lämnade hon Kreml och började jobba för Boris Nemtsov – en av huvudledarna för Rysslands högerliberala och västvänliga opposition – som sköts till döds 2015.

Numera är Litvinovitj oppositionspolitiker och människorättsaktivist. En av de saker som hon är mest känd för är faktainsamling kring terrordådet år 2004 i Beslan då över 300 människor, många lärare och barn, dödades. Sommaren 2020 arrangerade hon en kampanj mot konstitutionsändringarna som gör det möjligt för Putin att regera till 2036.

Fram till i våras jobbade hon bland annat på Moskvas administrativa kommission som ser till att fångarnas rättigheter följs. Under den tiden träffade hon över 3 000 häktade, säger hon.

– Varje dag besökte jag fängelser och hjälpte alla som behövde det.

Fick sparken – ställer upp i valet

Men den 6 april i år portades hon från kommissionen. Officiellt motiverades beslutet med att hon brutit mot etiska principer – själv tror hon att skälen är politiska. Bland annat har hon talat med medier om detaljer i rättsprocessen mot den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs nära medarbetare Ljubov Sobol.

– Den verkliga anledningen (till avskedet) är att jag förstörde för dem som har i uppgift att fabricera brottmål. Men det sade jag från början – om de sparkar mig, då ställer jag upp i val. Och här står vi i dag.

Utan Enade Ryssland

Litvinovitj kandiderar till dumavalet, som pågår fredag till söndag, för partiet Jabloko. Hon är Moskvabo och ställer upp i den enda valkrets i huvudstaden som inte har någon kandidat för Putintrogna Enade Ryssland.

Av de tre kandidater som anses ha mest stöd är två oppositionella – Marina Litvinovitj och Anastasia Bruchanova.

– Hade den här valkretsen haft någon från Enade Ryssland, då hade vi nekats registrering, precis så som det är i andra delar av Moskva. Men här är strategin att fördela de oppositionella rösterna på två kandidater. Men det här är i alla fall bättre än att inte få delta i valet alls, säger Litvinovitj.

Den tredje kandidaten är 78-årige Galina Chovanskaja i partiet Rättvisa Ryssland, som fick flest röster i valkretsen i förra valet. Även om hon inte tillhör Enade Ryssland har hon de senaste åren röstat och uttalat sig i enlighet med det Putintrogna partiet.

Kan inte komma överens

Marina Litvinovitjs mål är att inte låta Chovanskaja vinna. Därför har hon försökt att komma överens med den andra oppositionskandidaten om en gemensam strategi.

Hennes förslag var att de skulle följa Navalnyjs kampanj "Rösta smart", som uppmanar väljarna att rösta på den kandidat som har störst möjlighet att besegra Putintrogna företrädare. Hon ville få de som inte blev valda av "Rösta smart" att dra tillbaka sin kandidatur.

De andra oppositionella kandidaterna i valkretsen berättar för tidningen Novaja Gazeta att de också försökt nå överenskommelse med Litvinovitj, men hon gick inte med på deras villkor. Så det blev inget.

– Det är svårt att förhandla, eftersom alla tror att de ska vinna, konstaterar Litvinovitj.

Vallöften

Litvinovitj ställer upp för partiet Jabloko, som kräver en oberoende utredning av förgiftningen av Navalnyj.

– Jag delar partiets värderingar och är emot den politiska repressionen i landet. Men det är inte det som berör Moskvabor.

I stället är de lokala frågor som handlar om människors vardag som berör de som besöker hennes möten, bland annat korruption och maktfullkomlighet hos lokala tjänstemän.

– Det är synd om Chovanskaja vinner. Men jag har lovat att fortsätta lokalt även om jag inte bli vald i duman, säger Litvinovitj.

Marina Litvinovitj, oppositionspolitiker och människorättsaktivist, ska strax träffa väljare på en innergård i norra Moskva.
Marina Litvinovitj, oppositionspolitiker och människorättsaktivist, ska strax träffa väljare på en innergård i norra Moskva.
Fakta: Partiet Jabloko

Det ryska demokratiska partiet Jabloko (översätts som äpple) är ett litet parti för social marknadsekonomi, jämlikhet, ekonomisk och politisk konkurrens. Man vill stärka demokratiska institutioner och har förberett flera förslag för att bekämpa korruption.

Grigorij Javlinskij, 65, är partiets ledare. Han var som ung ekonom en av männen bakom den "chockterapi" som införde marknadsekonomin i Ryssland i början av 1990-talet.

Politikern Lev Schlosberg som skulle ställa upp för Jabloko har nekats att delta på grund av kopplingar till Aleksej Navalnyjs antikorruptionsstiftelse FBK som är extremiststämplad i Ryssland. Partiet har valt att inte nominera vissa kandidater som har kopplingar till FBK.

Källa: Jabloko

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!