Navalnyj-advokater kvar i häkte till mars

En rysk domstol förlänger häktningstiden för tre advokater som tidigare har företrätt den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Arkivbild.

Den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Arkivbild.

Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Ryssland2023-12-08 02:00

De tre greps i oktober anklagade för att ha deltagit i en extremistgrupp, i ett fall som allmänt ses som ett sätt att öka trycket på Navalnyj.

Enligt domstolens beslut ska de tre advokaterna hållas frihetsberövade minst fram till den 13 mars. De hålls fängslade inför att domen i målet ska fällas.

Enligt Navalnyjs allierade anklagar myndigheter advokaterna för att använda sin status som försvarsadvokater för att föra brev från den fängslade politikern till hans team.

Navalnyj sågs under delar av 2010-talet som en av få oppositionsledare i Ryssland som hade en chans att utmana president Vladimir Putins regim. 2020 förgiftades han i en komplott som spårats tillbaka till säkerhetstjänsten FSB.

Efter flera månaders konvalescens i Tyskland återvände han till Ryssland i januari 2021, då han omgående greps och sedan dömdes för att ha brutit mot borgen.

Navalnyj är fängslad på många år. Domarna mot honom anses av såväl hans anhängare som av omvärlden vara politiskt motiverade och regimens sätt att försöka tysta kritik mot Kreml.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!