Navalnyj döms till ytterligare 19 års fängelse

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj döms till 19 års fängelse för extremism, rapporterar nyhetsbyrån AP. Regimkritikern uppmanar ryssarna att fortsätta göra motstånd efter domen.

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, andra från vänster, bland sina advokater på fredagen.

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, andra från vänster, bland sina advokater på fredagen.

Foto: Alexander Zemlianichenko

Ryssland2023-08-04 16:11

Navalnyj avtjänar redan ett nioårigt fängelsestraff efter att 2022 ha dömts för förskingring och domstolstrots.

De nya anklagelserna härrör sig till verksamheten i Navalnyjs antikorruptionsstiftelse och partikontor som stämplades som extremistorganisationer av ryska myndigheter 2021.

Åklagaren yrkade på 20 års fängelse och Navalnyj själv sade på förhand att han förväntade sig ett långt fängelsestraff.

"De vill skrämma er"

Navalnyj dök upp i rättssalen på fredagen, klädd i fångdräkt och såg mager ut – men hade ett trotsigt leende på läpparna. När domen lästes upp stod han bredvid sina advokater och sin medåtalade med armarna i kors och lyssnade med ett allvarligt ansiktsuttryck.

Efter att domen fallit uppmanar Navalnyj ryssarna att fortsätta göra motstånd mot Kreml.

"De vill skrämma er, inte mig, och beröva er viljan att göra motstånd", säger han i ett uttalande som har publicerats på Facebook.

"Ni tvingas överlämna ert Ryssland utan kamp till ett gäng förrädare, tjuvar och skurkar som tagit makten. Förlora inte viljan att göra motstånd", fortsätter uttalandet.

Fördöms av väst

Omvärldens fördömanden trillar in. Volker Turk, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, kräver att Navalnyj släpps omedelbart.

"Den nya domen som i dag föll mot oppositionsfiguren Aleksej Navalnyj väcker förnyad allvarlig oro över rättsliga trakasserier och utnyttjande av domstolssystemet för politiska syften i Ryssland", säger Turk i ett uttalande.

EU:s rådsordförande Charles Michel säger att "den senaste domen i ännu en skenrättegång mot Aleksej Navalnyj är oacceptabel. Det skriver han på X, tidigare känt som Twitter.

Frankrike och Tyskland stämmer in i kören av fördömanden. En talesperson för det franska utrikesdepartementet kallar det hela för en "rättslig förföljelse" och kräver att Navalnyj befrias "omedelbart och villkorslöst".

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock kritiserar Rysslands president Vladimir Putin och skriver på X att han inte kommer "att tysta kritiska röster med detta", med hänvisning till domen mot Navalnyj.

"Fortsätt protestera"

Inför domstolsutslaget uppmanade Navalnyj ryssar att fortsätta protestera. "När domen tillkännages, snälla tänk bara på en riktigt viktig sak: vad mer kan jag göra personligen för att göra motstånd", skrev han på X, tidigare Twitter.

Rättegången har hållits bakom stängda dörrar på högsäkerhetsfängelset IK-6 där Navalnyj hålls fängslad.

De sista dagarna innan domen förkunnades har Navalnyj tillbringat i straffcell. Sammanlagt har han suttit närmare 200 dagar i straffcellen, enligt hans talesperson som anklagar fängelsemyndigheten för tortyr.

Utmanade president Putin

Navalnyj sågs under delar av 2010-talet som en av få oppositionsfigurer i Ryssland som hade en chans att utmana president Vladimir Putins regim. 2020 förgiftades han i en komplott som spårats tillbaka till säkerhetstjänsten FSB.

Efter flera månaders konvalescens i Tyskland återvände han till Ryssland i januari 2021, då han omgående greps och sedan dömdes för att ha brutit mot borgen.

Domarna mot Navalnyj anses av såväl hans anhängare som av omvärlden vara politiskt motiverade och regimens sätt att försöka tysta kritik mot Kreml.

Fakta: Aleksej Navalnyj

Från början mest känd som antikorruptionsaktivist. Men med tiden kom Aleksej Navalnyj (född 1976) att framstå som den främsta oppositionsledaren i Vladimir Putins Ryssland.

Har gripits och dömts upprepade gånger och förbjudits från att ställa upp i allmänna val.

I augusti 2020 blev Navalnyj akut sjuk under en flygresa från Tomsk i Sibirien. Efter att ha vårdats på sjukhus i Tyskland, där det konstaterades att han förgiftats av nervgiftet novitjok, återvände han till Ryssland den 17 januari 2021.

Han greps direkt på flygplatsen och har därefter dömts till fängelse i vad som allmänt betraktas som en politiskt regisserad process.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!