Den 47-årige Aleksej Navalnyj sitter redan i fängelse efter tidigare domar. På fredagen kan ytterligare 20 år adderas till hans straff. Den här gången handlar det om anklagelser om att ha finansierat extremistisk verksamhet, offentligt ha hetsat till extremistisk verksamhet och "rehabilitera den nazistiska ideologin".
Inför domstolsutslaget uppmanar Navalnyj ryssar att fortsätta protestera. "När domen tillkännages, snälla tänk bara på en riktigt viktig sak: vad mer kan jag göra personligen för att göra motstånd", skriver han på X, tidigare Twitter.
Rättegången har hållits bakom stängda dörrar på högsäkerhetsfängelset IK-6 där Navalnyj hålls fängslad.
"Korkat krig"
I sin slutplädering kritiserade Navalnyj Rysslands anfallskrig mot Ukraina och sade att Ryssland "badar i en pöl av antingen lera eller blod."
– Runt den ligger tiotusentals människor som dödats i 2000-talets mest korkade och meningslösa krig, sade han i rätten.
De sista dagarna innan domen förkunnas har Navalnyj tillbringat i straffcell. Sammanlagt har han suttit närmare 200 dagar i straffcellen, enligt hans talesperson som också anklagar fängelsemyndigheten för tortyr.
Navalnyj har klagat på hälsoproblem och att han gått ner mycket i vikt under de strikta fängelseförhållandena. Han avtjänar redan ett nioårigt fängelsestraff efter att 2022 ha dömts för förskingring och domstolstrots.
Förgiftades
Navalnyj sågs under delar av 2010-talet som en av få oppositionsfigurer i Ryssland som hade en chans att utmana president Vladimir Putins regim. Men 2020 förgiftades han i en komplott som spårats tillbaka till säkerhetstjänsten FSB.
Efter flera månaders konvalescens i Tyskland återvände han till Ryssland i januari 2021, då han omgående greps och sedan dömdes för att ha brutit mot borgen.
Domarna mot Navalnyj anses av såväl hans anhängare som av omvärlden vara politiskt motiverade och regimens sätt att försöka tysta kritik mot Kreml.
Hans partikontor stämplades som extremistorganisationer av ryska myndigheter 2021, vilket har lett till att anställda och anhängare riskerar åtal om de fortsätter sin verksamhet.
Ryssland har intensifierat jakten på oliktänkande i samband med storinvasionen av Ukraina. Sedan krigsutbrottet har tusentals ryssar fängslats, bland dem de välkända regimkritikerna Vladimir Kara-Murza och Ilja Jasjin.