Navalnyj: Tvingas titta på tv i fängelset

Ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj – som hålls fängslad – tvingas titta på statlig tv och propagandafilmer i mer än åtta timmar om dagen. Det säger Navalnyj i sin första intervju med en nyhetsredaktion sedan gripandet i januari.

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj vid ett domstolsframträdande via videolänk den 29 april. Arkivbild

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj vid ett domstolsframträdande via videolänk den 29 april. Arkivbild

Foto: Babusjkinskij tingsrätts presstjänst via AP/TT

Ryssland2021-08-25 20:59

Aleksej Navalnyj avtjänar ett tre och ett halvt år långt fängelsestraff utanför huvudstaden Moskva, dömd för att ha brutit mot anmälningsplikten för sin villkorliga dom under tiden som han vårdades på sjukhus i Tyskland efter mordförsöket på honom.

I en intervju med The New York Times som är den första intervju som Navalnyj ger till en nyhetsredaktion sedan gripandet – berättar han om tiden i fängelset.

Filmer om kriget

Navalnyj berättar bland annat att han och andra fångar tvingas titta på statlig tv och propagandafilmer mer än åtta timmar om dagen, och att vakterna skriker åt dem som somnar.

– Vi tittar på filmer om andra världskriget, eller om att våra atleter besegrade amerikaner eller kanadensare en dag för 40 år sedan, säger Navalnyj.

Oppositionsledaren säger att tv-tittandet delas upp i fem pass om dagen, det första inleds direkt efter morgongymnastiken, frukosten och arbetet med att sopa fängelsegården.

Konstant kontroll

Fängelsevistelsen är mycket annorlunda från Sovjettiden, när politiska fångar tvingades till tungt straffarbete, berättar han.

– Du kanske föreställer dig tatuerade muskelmän med ståltänder som slåss med kniv om den bästa sängen vid fönstret, säger Navalnyj om bilden som många har av ryska fängelser.

– Du ska föreställa dig något som liknar ett kinesiskt arbetsläger, där alla måste tåga på rad och där det finns övervakningskameror överallt. Det är konstant kontroll och en angivarkultur.

Fakta: Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj (född 1976) har varit Rysslands mest framträdande oppositionspolitiker på senare år. Efter att från början mest ha varit känd som antikorruptionsaktivist har han allt mer framstått som den främsta oppositionsledaren mot president Vladimir Putins styre.

Navalnyj har gripits och dömts upprepade gånger och förbjudits från att kandidera i allmänna val. I stället driver han en rörelse som har haft en strategi om så kallade smarta röster. Den syftar till att samla oppositionellt sinnade väljare bakom de kandidater i olika val som har störst möjlighet att konkurrera med maktpartiet Enade Ryssland.

Han är utbildad jurist och sedan 2000 gift med Julia Navalnaja. De har två barn, födda 2001 och 2008.

I augusti 2020 blev Navalnyj akut sjuk under en flygtur från Tomsk i Sibirien. Efter att länge ha vårdats på sjukhus i Tyskland, där det konstaterades att han förgiftats av nervgiftet novitjok, återvände han till Ryssland den 17 januari 2021. Han greps direkt på flygplatsen och har därefter dömts till fängelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!