Navalnyjs bror fängelsedömd i sin frånvaro

Brodern till den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har, i sin frånvaro, dömts till ett ettårigt fängelsestraff av en domstol i Rysslands huvudstad Moskva.

Den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj (till höger) och hans bror Oleg Navalnyj, tillsammans på en bild från 2018.

Den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj (till höger) och hans bror Oleg Navalnyj, tillsammans på en bild från 2018.

Foto: Dmitry Serebryakov/AP/TT

Ryssland2022-02-18 18:59

Oleg Navalnyj döms för att han inte följt reglerna kopplade till ett villkorligt straff som han dömdes till i augusti förra året. Därför omvandlades straffet till fängelse. Den 38-årige Navalnyjbrodern döms för att inte ha följt utfärdade coronarestriktioner.

Domen mot Oleg Navalnyj kommer ett år efter det att hans 45-årige bror Aleksej Navalnyj dömdes till ett två och ett halvt år långt fängelsestraff för förskingring. Nyligen blev blev det känt att nya anklagelser riktas mot honom. Om han fälls riskerar oppositionspolitikern över tio år fängelse – vilket i sin tur kan innebära att oppositionen förlamas och försvagas ytterligare i Ryssland.

De nya anklagelserna går i korthet ut på att Navalnyj lockat ryssar att skänka pengar till en politisk rörelse, för att sedan ta pengarna själv. Men det tror få i omvärlden på och bland andra USA:s utrikesminister Antony Blinken har uttryckt skarp kritik mot anklagelserna och rättsprocessen.

Enligt ryska domstolsprotokoll reste Oleg Navalnyj till Cypern i september förra året och har sedan dess inte återvänt till Ryssland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!