Novaja Gazeta pausas efter varning från staten

Ryska självständiga tidningen Novaja Gazeta, vars chefsredaktör Dmitrij Muratov belönades med Nobels fredspris i fjol, avbryter sin verksamhet efter att ha tilldelats en ny varning från Rysslands censurmyndighet.

Novaja Gazetas chefsredaktör vann Nobels fredspris 2021.

Novaja Gazetas chefsredaktör vann Nobels fredspris 2021.

Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Ryssland2022-03-28 14:24

Enligt censurmyndigheten Roskomnadzor har Novaja Gazeta inte markerat att en välgörenhetsorganisation benämns som "utländsk agent" av den ryska staten. Därför har en skriftlig varning utfärdats, skriver ryska nyhetsbyrån Interfax. Det är tidningens andra varning, vilket innebär att dess tillstånd riskerar att dras in.

Novaja Gazeta kommer återuppta verksamheten när kriget i Ukraina, som Ryssland inte tillåter rapportering om, är över, skriver redaktionen i ett uttalande.

Tyska mediehuset Deutsche Welle (DW) klassas numer också som "utländsk agent" av Rysslands inrikesdepartement, som uppdaterade sin lista över sådana "agenter" under måndagen.

Fakta: Lagen om "utländska agenter"

Lagen om "utländska agenter" infördes 2012, och utvidgades 2017 till att även gälla medieorganisationer. De som beläggs med stämpeln måste nämna det i all sin kommunikation och i sina publiceringar, även på nätet. Det ställs även hårdare redovisningskrav på dem.

För att klassas som "utländsk agent" räcker det att få en pengaöverföring från utlandet.

Även privatpersoner kan klassas som "utländska agenter", vilket innebär att alla, även privata, transaktioner och betalningar ska redovisas för myndigheterna minst fyra gånger per år.

Följs inte bestämmelserna riskerar bolagen böter på upp till motsvarande 500 000 svenska kronor. Organisationernas och företagens sajter kan dessutom blockeras i Ryssland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!