Ny video: Prigozjin påstås vara i Afrika

Jevgenij Prigozjin har visat sig på en video – för första gången sedan det avbrutna kuppförsöket i Ryssland under midsommarhelgen. Men huruvida Wagnerledaren verkligen befinner sig i Afrika, som han uppger, är oklart.

Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin i videon.

Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin i videon.

Foto: Razgruzka_Vagnera telegram channel via AP/TT

Ryssland2023-08-22 09:12

I videoklippet, som lagts ut på ett antal Telegramkanaler med kopplingar till Wagnergruppen, signalerar Prigozjin att han befinner sig i Afrika tillsammans med ett antal av gruppens legosoldater, skriver BBC.

I filmen ses den 62-årige Wagnerledaren stå i ett ökenområde, iförd kamouflageklädsel med ett gevär i händerna. I fjärran syns fler beväpnade män och en pickup.

– Vi ser till att göra Ryssland större på alla kontinenter och Afrika mer fritt, deklarerar Prigozjin i klippet, enligt The Guardian.

Wagnerledaren tillägger att gruppen rekryterar soldater så att styrkorna "kan utföra de uppgifter vi tilldelats – och som vi utlovat att lyckas med".

Videoklippet, vars äkthet inte har bekräftas, började spridas av Wagnerkopplade Telegramkonton på måndagskvällen, och uppges vara filmat under de senaste dagarna.

Huruvida Prigozjin verkligen befinner sig på den afrikanska kontinenten är därför högst oklart, men Wagnerstyrkor har tidigare anlitats av regimerna i Mali, Sudan och Centralafrikanska republiken (CAR).

Prigozjin, som i en uppgörelse mellan Putin och Belarus ledare Lukasjenko garanterades fri lejd till Belarus efter midsommarhelgens kuppförsök, har sedan överenskommelsen inte fotograferats i landet.

Däremot har hans privatplan flera gånger flugits mellan Belarus och Moskva och S:t Petersburg.

Fakta: Prigozjin, Wagnergruppen och upproret

Wagnergruppen är ett privat legosoldatsbolag som länge har verkat med inofficiella kopplingar till den ryska statsledningen.

Dess högste ledare och främste finansiär är Jevgenij Prigozjin, en tidigare krögare från S:t Petersburg och numera oligark.

En konflikt har under Ukrainakriget pågått mellan Prigozjin och Rysslands militärledning – försvarsminister Sergej Sjojgu och generalstabschef Valerij Gerasimov.

Den 23 juni meddelade Prigozjin att han skulle inleda en väpnad marsch genom Ryssland mot Moskva med 25 000 soldater. Dagen efter gick Wagnerstyrkor in och tog över staden Rostov-vid-Don, varpå de fortsatte att rulla norrut i en kolonn som lär ha kommit så nära som 20 mil från Moskva innan upproret plötsligt avbröts.

En uppgörelse nåddes med Belarus Rysslandsallierade ledare Aleksandr Lukasjenko vid förhandlingsbordet. De kom överens om att Jevgenij Prigozjin och de inblandade Wagner-soldaterna skulle få straffrihet och säkerhetsgarantier, samt fri lejd till Belarus, vilket den ryske presidenten Vladimir Putin sades utlova. Vad uppgörelsen innebär exakt – eller vad ledarna har kommit fram till i det tysta – är inte känt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!