Över tusen gripna efter protester i Ryssland

Ryssland har varnat sina medborgare för att demonstrera mot landets intåg i Ukraina. Under torsdagen uppges 1 400 personer ha gripits för att ha samlas till stöd för fred.

Polis griper en kvinna i S:t Petersburg som protesterat mot Rysslands attack mot Ukraina.

Polis griper en kvinna i S:t Petersburg som protesterat mot Rysslands attack mot Ukraina.

Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Ryssland2022-02-24 15:10

Ryska myndigheter uppgav att demonstrationer mot invasionen inte kommer att tillåtas, på grund av "den spända utrikespolitiska situationen".

Den som bryter mot uppmaningen och deltar i protester riskerar åtal och inrikesdepartementet uppger att man tänker ta till "alla nödvändiga åtgärder för att säkra den allmänna ordningen".

Protester i över 50 städer

Oppositionella har på sociala medier manat till demonstrationer. I Moskva uppges omkring 2 000 ha samlats på Pusjkin-torget och hälften så många ska ha samlats i S:t Petersburg.

Nyhetsbyråerna AFP och AP uppgav under eftermiddagen att polis försökt avbryta båda demonstrationerna.

Människorättssajten OVD-Info, som dokumenterar politisk förföljelse och godtyckliga frihetsberövanden, uppger att mer än 1 400 personer i 51 städer har gripits, över 700 av dem i Moskva.

Navalnyj protesterar

En av de som protesterar mot den ryska aggressionen är den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Han säger i en video som släppts av den oberoende ryska tv-kanalen Dozjd att kriget är en dimridå för att dölja regimens brott mot det ryska folket.

– Det här kriget mellan Ryssland och Ukraina sattes i gång för att dölja stölder från ryska medborgare och avleda deras uppmärksamhet från de problem som finns i landet, uppges han ha sagt.

Även ryska medier varnas och uppmanas av kontrollmyndigheten Roskomnadzor att bara använda officiella ryska källor i sin rapportering.

Myndigheten varnar att den som använder andra källor "medvetet publicerar falsk information" och kan straffas med kraftiga böter.

Polis griper demonstranter i Moskva under torsdagen.
Polis griper demonstranter i Moskva under torsdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!