Ceremonin ägde rum bakom stängda dörrar och sörjande ombeds enligt uttalandet att bege sig till en specifik kyrkogård i S:t Petersburg för att ta farväl.
Huruvida Jevgenij Prigozjin har begravts är dock oklart.
Prigozjin var sannolikt en av tio personer som dödades i en uppmärksammad flygkrasch den 23 augusti.
Sedan tidigare var det känt att det hållits flera begravningar och minnesceremonier i S:t Petersburg under tisdagen, bland annat för Prigozjins nära kollega Valerij Tjekalov, men allt omgärdades av säkerhetspådrag och hemlighetsmakeri, vilket den ryska nyhetssajten Fontanka rapporterat om.
Var Wagnerledaren skulle begravas hade inte tillkännagivits, men varit föremål för spekulationer. Det har tidigare rapporterats att han har tagit emot landets finaste hedersutmärkelse – Hjälte av den Ryska federationen – vilket innebär att han ska få en plats och särskild ceremoni på en begravningsplats för militära dignitärer i Mytisjtji utanför Moskva.
Hemlig uppgörelse
Som ledare och finansiär för den paramilitära Wagnergruppen hade den mångårige oligarken fått en allt större profil under det fullskaliga Ukrainakriget och hamnat i bråk med arméledningen i Moskva.
När Wagnerstyrkorna till sist marscherade mot Moskva på midsommardagen – och hamnade i dödliga drabbningar med den reguljära ryska militären – beskrev Putin det som ett knivhugg i ryggen och svor att hämnas alla förrädare.
När händelseförloppet var över hade Kreml och Prigozjin nått en ljusskygg uppgörelse som främst skulle ge Wagnersoldaterna och deras ledare fri lejd till grannlandet Belarus. Det var oklart exakt vad ledarna hade kommit överens om och i vilken mån det följdes, då Prigozjin senare reste mellan Belarus och Ryssland samt till Afrika.
Efter flygkraschen har det spekulerats i vad flygplanets krasch berodde på och om det kan ha skjutits ned eller saboterats på något vis. Underrättelseuppgifter i väst gör gällande att Vladimir Putin fattade beslut om att Prigozjin skulle dödas – vilket Kreml har nekat tvärt till.
Sedan tidigt 90-tal
Putin och Prigozjin lärde känna varandra i den gemensamma hemstaden S:t Petersburg på 1990-talet, där de båda klättrade till maktpositioner på olika vis. När Putin kommenterade Prigozjins död i ett tv-framträdande så sade han att de känt varandra sedan "tidiga 1990-talet", vilket skulle vara längre än tidigare känt.
Senare har Jevgenij Prigozjin ingått i den krets av män som åtnjuter Putins förtroende och bygger sig förmögenheter – i utbyte mot lojalitet och tjänster, såsom att ta på sig ansvaret för en paramilitär militärstyrka som utkämpar Rysslands strider utomlands.
– Han var en man med ett svårt öde och han gjorde allvarliga misstag i livet. Och han uppnådde de resultat som krävdes både för sig själv och när jag bad honom om det, för gemensamma ändamål, som under de här senaste månaderna, sade Putin i tv-framträdandet.
"Blir en legend"
Putin väger orden om sin gamle vän. Efter upproret i juni har det inte varit entydigt vad propagandan och historieskrivningen vill ge för bild av Jevgenij Prigozjin.
När kriget inte har gått som planerat har Prigozjin väckt sympatier hos patriotiska krigshökar i Ryssland som är kritiska till Kreml. Bland dem kommer han att bli en legendarisk figur, enligt den Kremllojale statsvetaren och analytikern Sergej Markov.
"Frågan om Jevgenij Prigozjins begravning är i stort en fråga om förhållandet mellan den ryska statsapparaten, som är byråkratisk och saknar potential för politisk handling, och den politiskt aktiva och patriotiska delen av det ryska samhället", skriver han på Telegram.