Putin hyllar relationer i Mellanöstern

Rysslands president Vladimir Putin hyllade landets relation till Förenade arabemiraten och Saudiarabien under onsdagen. Presidenten besökte båda länderna under samma dag, i en sällsynt resa utomlands.

Saudiarabiens kronprins Mohammad bin Salman till höger och Rysslands president Vladimir Putin till vänster.

Saudiarabiens kronprins Mohammad bin Salman till höger och Rysslands president Vladimir Putin till vänster.

Foto: Sergei Savostyanov/AP/TT

Ryssland2023-12-06 12:30

– Inget kan hindra utvecklingen av våra vänskapliga relationer, sade Putin till kronprins Mohammad bin Salman under besöket i Saudiarabien.

Under mötet med den emiratiske ledaren Mohammad bin Zayid al-Nahyan hyllade Putin även relationen mellan Förenade arabemiraten och Ryssland.

Huvudpunkten under den korta visiten i Förenade Arabemiraten var palatset Qasr al-Watan i Abu Dhabi. På vägen dit kunde den ryske presidenten njuta av en flyguppvisning i de ryska färgerna rött, vitt och blått, samt paraderande soldater med hästar och kameler.

Samtidigt som klimatmöte

Klimattoppmötet COP28 hålls i Dubai i Förenade arabemiraten, och där diskuteras hur mänskligheten ska kunna dra ner på den farliga oljekonsumtionen. Men inför Putins besök i Mellanöstern sades att han ville prata om oljehandel.

Dubai är ett tiotal mil nordösterut från Abu Dhabi.

– Det är väldigt upprörande att se hur världen behandlar krigsbrottslingar, för det är ju det han är, säger Marharyta Bohdanova, som jobbar i Ukrainas paviljong på COP28, till nyhetsbyrån AP.

– Att se honom bli behandlad som en kär gäst är sådant hyckleri.

Ingen risk

På torsdag tar Putin hemma i Ryssland emot Irans president Ebrahim Raisi.

Putin har varit mycket försiktig med utlandsresor sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari förra året, särskilt efter det att domstolen ICC i Haag i våras efterlyste honom för krigsbrott. Men varken Förenade arabemiraten eller Saudiarabien deltar i ICC, så där tros han inte löpa någon risk att bli gripen.

Rysslands president Vladimir Putin och Förenade arabemiratens ledare Mohammad bin Zayid al-Nahyan inför deras samtal.
Rysslands president Vladimir Putin och Förenade arabemiratens ledare Mohammad bin Zayid al-Nahyan inför deras samtal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!