"Putins attackhund" gör sonen, 15, till livvakt

Först misshandel av en fånge, sedan foto med Zlatan. Nu får 15-årige Adam Kadyrov ett toppjobb av pappa, Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov. Familjen stärker därmed sitt grepp om den ryska delrepubliken.

Ramzan Kadyrov har länge styrt med järnhand i Tjetjenien. Arkivbild.

Ramzan Kadyrov har länge styrt med järnhand i Tjetjenien. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Ryssland2023-11-06 07:37

Ramzan Kadyrov har styrt Tjetjenien sedan 2007. Han är en av den ryske presidenten Vladimir Putins trognaste allierade och kallas ibland för "Putins attackhund".

Kadyrov har av internationella människorättsorganisationer i åratal anklagats för att ligga bakom grova övergrepp på sin befolkning, däribland kidnappningar, tortyr, utomrättsliga avrättningar och förföljelse av homosexuella.

Det är inte första gången Kadyrov skapar rubriker kring sina barn. För ett år sedan skickade han sina tre tonårssöner, däribland Adam, till kriget i Ukraina med motiveringen: "Det är dags att de visar vad de går för i en riktig strid".

För en månad sedan utsåg Kadyrov dottern, 24-åriga Aisja, till vice premiärminister i delrepubliken.

Nu får alltså även 15-årige Adam en hög position i pappans styre. Enligt uppgifter på Telegram från tjetjenska säkerhetstoppar blir Adam chef för sin fars livvakt. Det rapporterar bland andra nyhetsbyrån Ansa.

Adam har, förutom i kriget i Ukraina, varit i rampljuset då han fick beröm av sin far efter att ha misshandlat en fånge som bränt en koran. Han har även nyligen fångats på bild tillsammans med bland andra Zlatan Ibrahimovic i Abu Dhabi. Både Zlatan och den yngre Kadyrov poserade med UFC-stjärnan Khamzat Chimaev. 29-åringen, som är född i Tjetjenien, flyttade till Sverige som 18-åring och tävlar numera för Förenade arabemiraten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om