Putins förre premiärminister agentstämplad

Rysslands justitiedepartement har lagt till Michail Kasianov, som var president Vladimir Putins första premiärminister men sedan blev en av hans motståndare, till sitt register över "utländska agenter".

Rysslands tidigare premiärminister Michail Kasianov har fått "agentstämpel" i sitt hemland. Arkivbild.

Rysslands tidigare premiärminister Michail Kasianov har fått "agentstämpel" i sitt hemland. Arkivbild.

Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Ryssland2023-11-25 03:03

Enligt departementets hemsida har Kasianov bland annat deltagit i "skapandet och spridningen av meddelanden och material från utländska agenter" samt "motsatt sig den särskilda militära operationen i Ukraina”, det vill säga det pågående invasionskriget.

Agentstämplingen, som påminner om termen "fiender till folket" från Sovjettiden, innebär bland annat att individer eller grupper måste avslöja sina finansieringskällor.

Det tvingar också alla utpekade att märka sina publikationer – inklusive inlägg på sociala medier – med "utländsk agent". Annars väntar stora böter.

Kasianov utsågs till premiärminister 2000 i samband med att Putin tillträde presidentposten och han tjänstgjorde till och med 2004, då han avsattes.

Den tidigare premiärministern blev framstående inom oppositionen och försökte kandidera som president 2008, men hans kandidatur avvisades av den nationella valkommissionen.

Efter att Putin inlett sitt storskaliga anfallskrig mot Ukraina i februari 2022 lämnade Kasianov Ryssland och har sedan rapporterats befinna sig i Lettland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!