Regimkritikern Sobol har lämnat Ryssland

Den ryska regimkritikern Ljubov Sobol, före detta jurist vid Aleksej Navalnyjs antikorruptionsstiftelse FBK, har lämnat Ryssland, rapporterar nyhetskanalerna RT och REN TV.

Den ryska regimkritikern Ljubov Sobol utanför domstolen i Moskva i tisdags.

Den ryska regimkritikern Ljubov Sobol utanför domstolen i Moskva i tisdags.

Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Ryssland2021-08-08 16:49

Sobol dömdes tidigare i veckan till ett och ett halvt år av frihetsbegränsningar för "provokation till brott". Domen innebar bland annat att hon inte tillåts lämna regionen Moskva, men enligt medierapporterna flög hon till Turkiet på lördagskvällen.

Varken Sobol själv eller hennes medarbetare har kommenterat uppgifterna.

Sobol är av de mest kända av personerna runt Navalnyj. Hon har stannat kvar i Moskva medan många andra har flytt landet av fruktan för förföljelser inför valet i september.

Sobols advokat meddelade i samband med domen att begränsningarna som hon tvingats till innebar att hon inte fick lämna sitt hem från kl 22 på kvällen till kl 6 på morgonen eller besöka stora evenemang.

Enligt åklagaren ska 33-åringens brott ha bestått i att hon och andra åtalade i samma mål uppmanade till deltagande i en demonstration till stöd för Navalnyj i januari. På så sätt ska Sobol ha brutit mot gällande ryska pandemiregler, enligt domslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!