Rysk guvernör: Tre döda i gasexplosion

En explosion har inträffat på en ledning som fraktar gas från Ryssland till Europa, rapporterar bland andra den ryska mediekanalen RBK. Tre personer omkom och ytterligare en skadades.

Bild från explosionsplatsen. Bilden är en stillbild från en videofilm och tillhandahållen av ryska myndigheter.

Bild från explosionsplatsen. Bilden är en stillbild från en videofilm och tillhandahållen av ryska myndigheter.

Foto: AP/TT

Ryssland2022-12-20 13:44

På bilder och videoklipp i sociala medier ses ett enormt eldhav stiga mot himlen. Branden rapporteras vara släckt, enligt myndighetsuppgifter till den ryska nyhetsbyrån Interfax.

– Enligt preliminära uppgifter arbetade fyra personer på platsen, Tyvärr dog tre av dem när gas plötsligt antändes, säger Oleg Nikolajev, guvernör i Tjuvasjien, till statlig tv enligt AFP.

Ledningen Urengoj– Pomary– Uzjgorod startar vid gasfältet Urengoj i Sibirien och uppges vara en av Rysslands viktigaste ledningar för exporten av naturgas. Den löper genom Ukraina och har delvis ägts och drivits av Ukraina. Tisdagens explosion inträffade i den ryska delrepubliken Tjuvasjien, cirka 70 mil öster om Moskva.

Ledningen, som uppfördes 1984, är också känd som den transsibiriska gasledningen. Den ryska delen av ledningen drivs av den ryska gasjätten Gazprom. Företaget uppger att inga gasleveranser påverkas.

Lokala myndigheter uppger att man inlett en utredning om brott mot skyddsföreskrifter.

Branden bröt enligt regionala myndigheter ut i samband med underhålls- och reparationsarbete. Skadornas omfattning är ännu inte klarlagd.

Gazprom har hittills inte kommenterat händelsen. Även 2014, samma år som Ryssland invaderade Krimhalvön i Ukraina, inträffade enligt RBK minst två explosioner längs gasledningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!