Ryska regioner förlänger "coronasemester"

Trots en pågående nationell "coronasemester" fortsätter smittspridningen av covid-19 att öka i Ryssland. Därför har presidenten Vladimir Putin gett landets regioner tillåtelse att förlänga ledigheten om så krävs.

Ryssland har stängt ned i en dryg vecka för att få kontroll på smittspridningen av covid-19. Den ledigheten kommer att förlängas på flera håll i landet.

Ryssland har stängt ned i en dryg vecka för att få kontroll på smittspridningen av covid-19. Den ledigheten kommer att förlängas på flera håll i landet.

Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Ryssland2021-11-03 21:06

Den ursprungliga ledigheten sträcker sig över en dryg vecka, från 30 oktober till 7 november.

Fem regioner har accepterat erbjudandet och meddelat att folket fortsatt kan stanna hemma från jobbet: Kursk, Brjansk, Tjeljabinsk, Tomsk och Smolensk.

I Kamtjatka, i östligaste Ryssland, planerar lokala myndigheter att införa krav på personliga qr-koder – alltså en sorts vaccinpass – för att kontrollera att endast de som är vaccinerade eller nyligen har genomgått en infektion får använda lokaltrafiken.

I delrepubliken Basjkirien finns planer på att införa krav på vaccinpass först när ledigheten är över och då i samband med insläpp till köpcentrum, biografer och museum.

I Moskva verkar ledigheten ha fått önskad effekt och där kommer man att åter öppna upp samhället, om än med vissa restriktioner, på måndag.

– Smittspridningen har stabiliserats sett till antalet nya fall och antalet nya sjukhusinläggningar, säger borgmästaren Sergej Sobjanin.

På onsdagen rapporterades 1 189 dödsfall med covid-19 i Ryssland, den högsta siffran hittills. Det senaste dygnet har 40 443 bekräftade smittofall rapporterats, enligt myndigheternas officiella siffror. Notera att Ryssland, till skillnad från flera andra länder, bara räknar de som avlidit till direkt följd av viruset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!