Ryssland förbjuder aktivism kopplat till hbtq

Ryssland förbjuder alla former av "aktivism" som rör hbtq. Beslutet frÄn landets högsta domstol Àr hittills den mest drastiska inskrÀnkningen i frÄgan. FN fördömer förbudet.

Kreml, Moskva. Arkivbild.

Kreml, Moskva. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ryssland2023-11-30 13:39

I ett uttalande som rörde ett rÀttsfall initierat av justitiedepartementet argumenterade den ryska regeringen för att man sett "manifestationer av extremistiskt slag" som propagerade för hbtq-frÄgor.

Dessutom, lade regeringen till, finns försök till uppvigling frÄn hbtq-rörelsen för att nÄ "social och religiös disharmoni" i landet.

Högsta domstolen gick, som mÄnga vÀntat, pÄ regeringens linje och förklarade pÄ torsdagen att att hbtq-rörelsen Àr extrem och all sÄdan aktivitet "förbjuds" i Ryssland.

Mötts med tystnad

Domstolsbeslutet kom efter en förhandling bakom stÀngda dörrar. Representanter för hbtq-rörelser eller frÄn mÀnskliga rÀttighetsorganisationer var inte tillÄtna att delta.

Dessutom, konstaterade kritiker av lagförslaget, innebĂ€r förbudet en bred och svĂ„rtydbar definition av en formellt ickeexisterande grupp – dĂ„ hbtq-frĂ„gor Ă€r en del av de flesta internationella mĂ€nniskorĂ€ttsorganisationers fundament.

– Förutom att justitiedepartementet kallar en organisation som i sig inte existerar för extremistisk, sĂ„ innebĂ€r förbudet dessutom att alla initiativ i Ryssland som Ă€ven innefattar hbtq-frĂ„gor riskerar att lagföras, sĂ€ger Max Olenitjev som Ă€r advokat för mĂ€nskliga rĂ€ttighetsorganisationer i Ryssland.

Flera organisationer har försökt att fÄ argumentera mot förbudet i högsta domstolen, men frÄgor om att fÄ nÀrvara i förhandlingen har mötts med tystnad, rapporterar AP.

Ingen bevisföring

FN:s mĂ€nniskorĂ€ttschef Volker TĂŒrk fördömde beslutet:

"Ingen person ska fĂ€ngslas för att de arbetar för mĂ€nskliga rĂ€ttigheter" skrev TĂŒrk i ett uttalande och pĂ„pekade den mĂ€nskliga rĂ€ttigheten att sjĂ€lv styra över sin sexualitet.

Förbudet Ätföljdes inte heller av bevisföring eller rÀttsliga argument för pÄstÄenden om uppvigling frÄn justitiedepartementet.

Hbtqi Àr ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck eller identiteter samt intersexpersoner, enligt den svenska organisationen RFSL definition.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!