"Ryssland har kastats tillbaka 40 år"

Den oberoende radiokanalen Moskvas Eko var vid starten en symbol för Rysslands nyfunna mediefrihet efter Sovjetunionens fall. Nu säger chefredaktören att landet "kastats tillbaka 40 år" efter att kanalen stängts av den ryska staten.

Aleksej Venediktov, chefredaktör på Moskvas Eko. Arkivbild.

Aleksej Venediktov, chefredaktör på Moskvas Eko. Arkivbild.

Foto: Aleksandr Zemlianitjenko/AP/TT

Ryssland2022-04-27 05:15

Radiokanalens webbplats blockerades i början på mars. Samtidigt kastades Moskvas Eko ut från radionätet efter påståenden om att den spridit "medvetet falsk information" när den beskrev invasionen av Ukraina som ett "politiskt misstag".

– Nu är vi någonstans omkring 1983, säger chefredaktören Aleksej Venediktov, som av myndigheterna nu klassas som "utländsk agent".

Oberoende ryska medier har det senaste året upplevt en eskalerande repression som tilltog efter storinvasionen av Ukraina i februari. Medierna har blivit instruerade att endast publicera information från officiella källor – där invasionen inte kallas krig, utan en "specialoperation".

Moskvas Eko

Radiokanalen startades några månader före Sovjetunionens upplösning 1991. Den i dag 66-årige chefredaktören började då på Moskvas Eko som reporter och befordrades till chefredaktör 1998.

Medan många oberoende medier i Ryssland tagits över av staten sedan dess har Moskvas Eko fortsatt vara självständig. Orsaken till det kan vara Venediktovs kontakter i Kreml. Men allt ändrades efter invasionen av Ukraina i februari.

– Jag förstår Putins logik. Han kunde inte behålla oss eftersom propaganda under en sådan typ av operation måste vara total, säger han.

"Lita på mig mer"

I mars meddelade även den ryska staten att den som publicerar något som klassas som falsk information kan få upp till 15 års fängelse. Trots det fortsätter Aleksej Venediktov att prata om Ukrainakriget på sin nystartade Youtube-kanal.

Till följd av det förändrade medielandskapet har många journalister valt att fly, men Venediktov har inga planer på att lämna Ryssland.

– Människor kommer att lita på mig mer om jag upplever samma svårigheter, promenerar på samma gator och möter samma sanktioner, säger han.

Fakta: Exempel på ryska medier

Tabloiden Komsomolskaja Pravda har stor räckvidd. Den grundades 1925 av Sovjetunionens kommunistiska parti och dess ungdomsförbund, men uppges vara oberoende sedan 1991. Rapporterar under rådande hårda ryska medielagar.

Den oberoende Novaja Gazeta, grundad 1990 av Sovjetunionens dåvarande president Michail Gorbatjov, fick Nobels fredspris 2021. Publicering inställd till dess att kriget i Ukraina över.

Nyhetsbyrån Tass, grundad 1904, tidigare Itar-Tass, är statsägd.

Sputnik, tidigare bland annat Voice of Russia och Ria Novosti, samlingsbeteckning på statsägda nyhetsbyråer. Ria Novosti har sorterat under ryska kommunikations- och mediedepartement.

Interfax, oberoende nyhetsbyrå som grundades 1989. Rapporterar under rådande hårda ryska medielagar.

RT, tidigare Russia Today, statskontrollerat tv-bolag för internationell marknad.

Sociala medier har delvis tagit över rollen som nyhetsförmedlare i Ryssland, vilket utnyttjas av den ryska regimen.

Källa: NE, Rand

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!