Ryssland hoppas på turistflyg till Afrika

Rysslands sanktionstyngda flygbolag vill öppna nya rutter till länder i Afrika. Men i så fall kräver man garantier på att flygplanen inte ska stoppas eller beslagtas.

Ett Boeing 737-800-flygplan tillhörande det ryska flygbolaget Pobeda. Bilden är från i januari 2021.

Ett Boeing 737-800-flygplan tillhörande det ryska flygbolaget Pobeda. Bilden är från i januari 2021.

Foto: Mstyslav Chernov/AP/TT

Ryssland2023-07-27 18:15

Många av Rysslands passagerarflygplan har blivit stående sedan Moskvas anfallskrig mot Ukraina utlöst en rad sanktioner från västländer.

I dag kan ryska flygbolag endast erbjuda sina kunder direktflyg till 24 länder. Men myndigheterna hoppas att ryska turister snart ska kunna flyga till nya resmål i Afrika.

– Populära turistdestinationer såsom Tanzania övervägs. Andra länder i södra Afrika kan också bli aktuella. Allt beror på våra möjligheter, våra flygbolag och våra afrikanska partners önskemål, säger Aleksandr Neradko, chef för Rysslands luftfartsmyndighet, enligt den regimtrogna ryska nyhetsbyrån Tass.

Flyg beslagtogs i Kanada

Utspelet görs vid ett ekonomiskt forum i S:t Petersburg som hålls i samband med det pågående toppmötet mellan Ryssland och flera afrikanska länder.

Neradko medger samtidigt att situationen är knepig med anledning av västländernas sanktioner.

– Våra flygbolag behöver garantier för att deras flygplan inte ska kvarhållas eller beslagtas på kontinentens territorium och att de ska kunna få underhåll och bränsle, säger Neradko, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Han hänvisar till att Kanada nyligen konfiskerade ett ryskt lastflygplan som hållits kvar i landet över ett år. Flygplanet anlände till Toronto i februari 2022 för att leverera covidtest. Kort därpå stängde Kanada sitt luftrum för ryska flygplan som svar på invasionen i Ukraina.

Brist på reservdelar

Sedan dess har västländer infört en rad sanktioner mot den ryska flygindustrin. Många av Rysslands passagerarflygplan är tillverkade i väst och företag som Boeing och Airbus har förbjudits att serva och leverera reservdelar till flygplanen. USA har dessutom förbjudit andra länder att underhålla och tanka Boeing-flygplan som landar på deras territorier.

Sanktionerna rapporteras ha tvingat Ryssland att låta vissa flygplan stå och tjäna som källa till reservdelar till de flyg man fortsatt ha i luften. De okonventionella metoderna och avsaknaden av auktoriserad teknisk support har väckt oro om säkerheten på ryska utlandsflygningar.

Trots sanktionerna har ryska turister under sommaren kunnat fortsätta flyga med västbyggda plan till populära destinationer i bland annat Egypten, Turkiet och Thailand, rapporterar Foreign Policy.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!