Ryssland: Meta in på terrorlistan

Ryssland har beslutat att föra upp Facebooks och Instragrams ägarbolag Meta på sin lista över "terror- och extremistorganisationer".

Facebooks och Instagrams ägarbolag Meta har förts upp på Rysslands lista över "terror- och extremistorganisationer". Arkivbild.

Facebooks och Instagrams ägarbolag Meta har förts upp på Rysslands lista över "terror- och extremistorganisationer". Arkivbild.

Foto: Richard Drew/AP/TT

Ryssland2022-10-11 18:45

Listan sammanställs av den Ryska federationens finansiella övervakningskommitté, Rosfinmonitoring.

Redan i mars i år förbjöds både Instagram och Facebook i Ryssland efter att en domstol i landet klassat plattformarna som "extremistiska" och innehöll "russofobi".

Ändå har många ryssar sedan dess haft tillgång till plattformarna via VPN-anslutning, vilket i korthet innebär att man ansluter sin internettrafik via en krypterad tunnel som ingen kan se in.

Tisdagens besked innebär därför enligt den framstående ryske människorättsadvokaten Pavel Tjikov "inget nytt i sak", men är en påminnelse om risken att använda Facebook och Instagram i Ryssland.

Särskilt fotoplattformen Instagram är populär i Ryssland och Tjikov påpekar att ryska företag som annonserar där – och hos Facebook – kan anklagas för att vara "extremister".

Rosfinmonitorings besked på tisdagen placerar Meta på samma lista som exempelvis talibanerna i Afghanistan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!