Ryssland planerar militärbas nära Norden

Rysslands president Vladimir Putin säger att landets militära kapacitet ska utökas, och stridsberedskapen för kärnvapenstyrkorna förstärks. Försvarsminister Sergej Sjojgu meddelar att en rysk bas planeras i nordvästra delen av landet, nära de nordiska gränserna.

Rysslands högsta militärledning lyssnar till president Vladimir Putin (vänster), försvarsminister Sergej Sjojgu och stabsgeneralen Valerij Gerasimov (höger) i Moskva.

Rysslands högsta militärledning lyssnar till president Vladimir Putin (vänster), försvarsminister Sergej Sjojgu och stabsgeneralen Valerij Gerasimov (höger) i Moskva.

Foto: Sergey Fadeichev/presidentkansliet i Kreml via AP/TT

Ryssland2022-12-21 13:45

Det tv-sända militärmötet i Moskva utnyttjades i propagandasyfte av regimen i Kreml för att visa landets styrka under det pågående invasionskriget i Ukraina.

– Våra väpnade styrkor och stridskapaciteten hos dessa ökar konstant och varje dag. Vi bygger vidare på denna process, sade Putin på mötet.

Statliga ryska nyhetsmedier rapporterade från mötet att Ryssland ska upprusta i Murmanskregionen, nära gränsen till både Norge och Finland i norr.

Svar på Natoansökan

Försvarsminister Sjojgu kommenterade på mötet Sveriges och Finlands ansökningar till försvarsalliansen Nato. Beskedet var att Ryssland ska upprätta en ny militärenhet i nordvästra territorier, uppger den statliga ryska nyhetsbyrån Ria.

– På grund av Natos önskan om att öka den militära kapaciteten nära den ryska gränsen, samt utvidgningen av Nato med Finland och Sverige är det nödvändigt att upprätta en avpassad enhet med soldater i nordvästliga Ryssland, sade Sjojgu.

Norska bedömare tonar ned faran med upprustningen:

– Det inget som tyder på att Ryssland önskar sig ett större krig med västländer. De klarar inte av Ukraina, ock därför är det osannolikt att de skulle kunna hantera Nato och dess styrka, säger Geir Hågen Karlsen, överstelöjtnant vid den norska försvarsmakten.

Den ryska uppvisningen på onsdagen var också en manifestation av makt, med signaler till den ryska befolkningen och till omvärlden. Putin underströk att Ryssland ska fortsätta att förbättra kärnvapenstyrkornas stridsberedskap.

De ryska resurserna till militären är outtömliga, enligt Putin som också upprepade att målen som satts upp för de annekterade områdena ska hållas.

Sjojgu sade i sin tur att Ryssland behöver en styrka på en och en halv miljon soldater. I dag har landet en miljon soldater.

Tyst minut

Vid det koreograferade mötet deltog även den militäre stabschefen, general Valerij Gerasimov. De tre satt på ett podium inför flera hundra ledande ryska militärer.

De höll också en tyst minut – för att hedra de ryska soldatoffren i invasionskriget i Ukraina. Putin kommenterade även den ryska aggressionen från Moskvas perspektiv:

– Det som händer är förstås en tragedi, vår delade tragedi. Men den beror inte på vår politik. Den är ett resultat av politiken från tredje land, sade han enligt AFP.

Hågen Karlsen i Norge tonar ned utspelen från Putin och Sjojgu:

– Ser man på helheten av det som Putin och försvarsminister Sjojgu sade, så är det bara upprepningar. Den enda skillnaden är att de två säger det samtidigt, och att de är tämligen tydliga, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!