Ryssland släcker tysk mediekanal

Ryssland stoppar det tyska mediebolaget Deutsche Welle (DW) från att sända i landet. –En absurd reaktion från den ryska regeringen, säger DW-chefen Peter Limbourg.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Bild från januari i år.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Bild från januari i år.

Foto: AP/TT

Ryssland2022-02-03 15:46

Det tyska statliga bolaget förklaras vara "utländsk agent", dess Moskvakontor stängs och samtliga journalister får sina arbetstillstånd indragna, uppger det ryska utrikesdepartementet.

"Absurt", säger DW:s chef Peter Limbourg om beslutet i bolagets egna tv-kanal.

– De ryska åtgärderna går inte att ta förstå och är en total överreaktion, säger han och lägger till att beslutet bara kommer att få kanalen att öka sin bevakning.

– Även om vi till slut tvingas stänga kommer det inte att påverka rapporteringen negativt, tvärtom kommer vi att öka den betydligt.

Den ryska åtgärden är ett svar på att Tyskland i onsdags stoppade ryska statskontrollerade RT:s tyskspråkiga tv-kanal RT DE från att sända i landet eftersom den "saknar nödvändiga sändningstillstånd".

Kanalen har hänvisat till ett serbiskt sändningstillstånd som man anser ska gälla även i Tyskland, vilket avvisas och från tysk sida heter det att beslutet om DW "inte åp något sätt" kan liknas vid RT DE:s stopp.

– Jag vädjar till Ryssland att inte utnyttja RT:s licensproblem i politiska syften, säger kulturminister Claudia Roth.

Det tyska beslutet följde på flera månaders spänningar mellan Tyskland och Ryssland kopplat till RT:s tyska verksamhet. I september blockerade Youtube två tyskspråkiga RT-kanaler med hänvisning till desinformation kopplad till covid-19.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!