Far och son har slitit i 17 dygn. Vad ska de annars göra, frågar de sig. Naturen och tajgan är deras hem, som de gör allt för att beskydda.
– I hela mitt liv har jag levt på tajgan. Jag är beroende av naturen. Vi måste skydda den, säger Pjotr Fjodorov till AFP.
Tillsammans har 42-årige Pjotr Fjodorov och hans 65-årige far Ivan Fjodorov dag ut och dag in försökt att göra vad de kan för att hindra elden från att sprida sig till deras mark, som ligger i den sibiriska delrepubliken Sacha (också kallat Jakutien). Far och son har kämpat med att skapa brandgator och kväva glöd och gnistor med skovlar av jord.
Orsakat rekordutsläpp
Vid sidan av de båda männen har hundratals andra frivilliga ryckt in för att hjälpa brandmännen och räddningstjänsten i deras hårda arbete.
Hittills i år har över 4,2 miljoner hektar mark brunnit i Sacha, som är Rysslands största delrepublik.
Det har gjort att över 505 miljoner ton koldioxidekvivalenter har frigjorts sedan i juni – klart över förra årets rekord på 450 miljoner ton, trots att flera veckor av brandsäsongen ännu återstår.
Nådde till Nordpolen
Tidigare i veckan nådde röken ända till Nordpolen, över 300 mil från bränderna.
– Det som gör det här extra speciellt är att röken tar sig så långt norrut. Det tror jag inte att någon har registrerat förut, säger Santiago Gassó, som forskar på atmosfären vid University of Maryland i USA.
Farhågan är att de enorma bränderna, som har drivits på av varmt väder, dessutom ska tina upp den sibiriska permafrosten. Det skulle frigöra ännu mer koldioxid som nu hålls lagrad i den frysta tundran.
Skogsbränder ingår i den naturliga livscykeln i Sibirien, men forskare har de senaste åren förbluffats över den enorma omfattningen och brändernas intensitet.