Sju års fängelse för rysk lapprotest

Den ryska konstnären och aktivisten Aleksandra Skotjilenko döms till sju års fängelse efter att ha bytt ut prislappar i en mataffär i S:t Petersburg mot antikrigsbudskap.
–Jag står för min åsikt och min sanning, sade Skotjlenko till rätten i sitt avslutningsanförande, skriver BBC.

Aleksandra, "Sasja" Skotjilenko, dömdes på torsdagen till sju års fängelse av rätten i S:t Petersburg efter att ha suttit häktad sedan april 2022.

Aleksandra, "Sasja" Skotjilenko, dömdes på torsdagen till sju års fängelse av rätten i S:t Petersburg efter att ha suttit häktad sedan april 2022.

Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Ryssland2023-11-16 18:28

Aleksandra, "Sasja" Skotjilenko, dömdes på torsdagen till sju års fängelse av en domstol i S:t Petersburg efter att ha suttit häktad sedan april 2022, skriver Meduza.

Efter att domaren avkunnat straffet ropade en grupp anhängare på plats i rättssalen "skam" och "vi är med dig Sasja", rapporterar AFP.

Skotjilenko greps en tid efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina efter att ha ersatt prislappar i en av den ryska butikskedjan Perekrestoks butiker i S:t Petersburg med lappar med antikrigsbudskap.

På lapparna hade hon bland annat skrivit: "Ryska styrkor har förstört 80 procent av Mariupol. Varför?" och "Inflationen har nått den högsta nivån sedan 1998 på grund av den militära operationen i Ukraina. Stoppa kriget."

Aleksandra Skotjilenko greps efter att en av kunderna i affären, som sett henne byta ut prislapparna, anmält henne till polisen.

"Står för min åsikt"

Skotjilenko, som under rättegången erkänt att hon bytt ut prislapparna, men nekat till att ha spridit falsk information, anlade en trotsig ton i sitt avslutningsanförande, skriver BBC.

– Hur lite tilltro har vår åklagare till vår stat och vårt samhälle om han tror att de kan ödeläggas av fem små papperslappar?, sade hon när hon vände sig till rätten.

– Ni kan säga vad ni vill – att jag hade fel eller att jag blev hjärntvättad. Jag står för min åsikt och för min sanning.

Den ryska konstnären och aktivisten riskerade att dömas till tio års fängelse, enligt den lag mot "medvetet spridande av falsk information om Rysslands väpnade trupper" som i mars 2022 antogs av det ryska underhuset.

Skotjilenkos aktion i mars 2022 ingick i en protestvåg, där lappar med kritik mot den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina sattes upp i affärer eller på offentliga platser runt om i Ryssland.

Aktionen startades genom ett initiativ på plattformen Telegram, där prenumeranterna uppmanas att sprida information om det pågående kriget.

Hårdnande klimat

Domen mot Aleksandra Skotjilenko är bara det senaste exemplet i en lång rad på den ryska regimens allt mer hårdföra nedslag på oppositionella.

Bland annat dömdes den brittisk-ryske aktivisten Vladimir Kara-Murza i april till 25 i en straffkoloni efter att ha kritiserat kriget.

I oktober dömdes tv-journalisten Marina Ovsiannikova, som befinner sig i exil i Paris, till 8,5 års fängelse. Ovsiannikova väckte internationell uppmärksamhet efter att under en nyhetssändning i rysk tv dykt upp med skylten ”No war".

Enligt den oberoende organisationen OVD-Info har 19 840 ryssar hittills gripits för att ha protesterat sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina den 24 februari 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!